Paalrotinspectie

Paalrot wordt als term gebruikt voor de aantasting van houten heipalen als gevolg van droogstand. Dat wordt ook wel heilpalen rot of heipaalrot genoemd. Aantasting door droogstand van houten heipalen kan leiden tot aanzienlijke schade aan bouwconstructies die op deze heipalen zijn gefundeerd. Acute problemen moeten direct worden opgelost om grotere (financiële) schade te voorkómen.

SHR in Wageningen, het test- en adviescentrum voor de bouw, heeft een reputatie als de deskundige instantie op het gebied van paalrot. SHR inspecteert, adviseert en doet onderzoek naar paalrot, heipalen rot en heipaalrot.

Houten heipalen houden eeuwenlang

Normaal gesproken gaan houten heipalen heel lang mee. Denk maar aan -bijvoorbeeld- het Paleis op de Dam. Gebouwd tussen 1658 en 1665 en gefundeerd op 13657 houten heipalen. Bij een juiste houtkeuze, juiste toepassing en juiste omstandigheden kunnen houten heipalen eeuwenlang mee – maar wel onder water .

Problemen ontstaan wanneer de grondwaterstand te laag wordt en dan dreigt wat in de wandeling -maar niet helamaal correct- paalrot wordt genoemd. Andere gevaren zijn bacteriën die palen onder het grondwater aantasten, door negatieve kleef. Als de heipalen aangetast of beschadigd raken (en soms breken), is snelle actie vereist..

Paalrot: vervangen of conserveren?

Bij aantasting of beschadiging van heipalen wordt meestal gekozen voor vervanging. Maar in sommige gevallen is paalrot te stoppen door conserveringsmaatregelen te nemen. Die aanpak scheelt de eigenaar een hoop geld. Paalrot? Neem contact op met SHR voor meer informatie en advies.