Bamboe in constructies

Probleem

Bamboe als constructiemateriaal komt in west Europa nagenoeg niet voor. Binnenshuis wordt bamboe in gelamineerde vorm wel toegepast in vloeren (parket) en bv. aanrechtbladen. In de kozijnindustrie begint bamboe in gelamineerde vorm ook zijn weg te vinden. Constructief toegepast gelamineerd bamboe vindt hier en daar experimenteel plaats.

Bamboe is een zeer snel groeiende plant, die zeer positief scoort in de CO2 balans (“sustainability”). Na ca. 3 tot 4 jaar is de plant dusdanig “verhout” dat het bruikbaar is voor allerlei (bouwkundige) toepassingen. Hierdoor is bamboe in potentie één van de (bio-based) bouwmaterialen voor de toekomst.

Bamboe wordt al bij een vochtgehalte van 12% door schimmels aangetast (hout bij een vochtgehalte > 20%) en moet daardoor als weinig duurzaam worden bestempeld – maatregelen om deze duurzaamheid te verhogen zijn nodig. De toepassing in gelamineerde vorm vereist veel lijm. Beide aspecten doen in hoge mate af aan de “sustainability”.

Onvoldoende kennis over de sterkte- en stijfheidseigenschappen van bamboestammen belemmeren toepassing in constructies.

Oplossing

  • Onderzoek naar milieuvriendelijke behandelingsmethoden voor het verhogen van de duurzaamheid.
  • Onderzoek naar de sterkte- en stijfheidseigenschappen van voor constructies veel belovende bamboesoorten (zoals de Guadua Angustifolia). Dit type onderzoek vindt aan verschillende universiteiten wereldwijd – ook aan de TU in Eindhoven - plaats.