Bouwen zonder folies: verhoging van de constructieve eigenschappen

Probleem

Traditionele dakconstructies van houtskeletbouw worden voorzien van dampdichte folies om inwendige condensatie in het element te voorkómen. Deze folie wordt aangebracht achter het spaanplaat aan de binnenzijde. Een constructieve koppeling tussen het spaanplaat en de ribben is daardoor helaas niet mogelijk. Terwijl het spaanplaat aan de buitenkant van de doorsnede juist daar is aangebracht waar het een zéér grote bijdrage aan de constructieve eigenschappen kan leveren. Is het mogelijk zonder folies te bouwen?

Oplossing

Met het op de markt verschijnen van spaanplaat voorzien van een industrieel aangebracht dampscherm is het mogelijk geworden om dakelementen zonder folies te produceren. Daardoor is het ook mogelijk geworden om de spaanplaat aan de onderzijde constructief te verbinden met de houten rib in het element. Er ontstaat een zogenaamd enkelzijdig ‘stressed skin’ paneel met zeer goede constructieve eigenschappen. Dit geeft een verhoging van de stijfheid met een factor 1,5 tot 2 keer hoger ten opzichte van dakelementen voorzien van folies in het element.
SHR berekent de eigenschappen en bepaalt de maximale overspanningen. Ook wordt een berekening gemaakt voor het beoordelen van de kans op inwendige condensatie.

Innovatie bouwmethodieken onderzoeken? Professioneel testen en praktijkgericht advies? Neem contact op met SHR.