Gebreken gevelbekledingspanelen appartementcomplex

Probleem

In een appartementencomplex met hotel zijn bepaalde gevelbekledingspanelen toegepast. De panelen zijn aan de voorzijde voorzien van een dekkende afwerking en de panelen vertonen gebreken, in de vorm van rafelen van de kantafwerking.
Op basis van de uitgevoerde inspectie en de aanvullende laboratoriumonderzoeken kan geconcludeerd worden dat de hechting van de verflaag op de plaat goed is. De afwerklaag onthecht niet, echter de plaat zelf verweert en degradeert aan de randen. Dit als gevolg van de niet afgewerkte randen in combinatie met de weersinvloeden (nat worden, drogen, vorst) en plaatselijk (hogere) vochtbelasting.
De randen nemen eenvoudig (en redelijk veel) water op en door de wisselingen in vochtgehalte (nat worden en weer drogen) degraderen de plaatranden waarbij de afwerklaag op deze randen meekomt.

Oplossing

Vanwege het feit dat er al platen zijn vervangen door nieuwe platen, welke ook weer zijn voorzien van onafgewerkte plaatranden welke dezelfde gebreken laten zien aan de randen (ook op de verticale randen), moet gesteld worden dat toepassen van dit soort platen, zonder een goede en duurzame randafwerking tot gebreken blijft leiden. Het plaatselijk goed en duurzaam afwerken van de plaatranden (kanten) zou mogelijk een hersteloptie zijn voor die platen waarbij de kanten nog niet ernstig gedegradeerd zijn. De scherpe randen/kanten van de platen dienen rondom te worden gebroken of worden afgerond.  
Ernstig gedegradeerde platen dienen vervangen te worden waarbij de randen op dezelfde wijze afgewerkt dienen te worden.