Houtrot logwoning

Probleem

Eigenaar heeft een zgn. logwoning van grenen logs laten bouwen in 2007/2008. Tijdens de zomer van 2008 is de woning door de eigenaar zelf geverfd, met de door fabrikant aangeraden verf. Dit betreft een zogenaamde open verf, die ademen en vochtafvoer mogelijk maakt. In 2015 is er veel last van houtrot, vooral op, maar niet beperkt tot, de westkant. De houtrot doet zich voor bij de zogenaamde "oortjes": de uitstekende delen van de logs, voornamelijk op de buitenhoeken waar de logs elkaar kruisen aan de buitenzijde. Hoe verder naar de onderlinge verbinding van de logs (kruising van delen) waar de logs zijn verjongd, hoe ernstiger de aantasting.

Oplossing

De oorzaak van de aantasting wordt veroorzaakt doordat er water/vocht capillair kan intreden tussen de houten logs, vooral ter plaatse van de hoeken waarbij de logs onderling zijn verbonden. Doordat er aan de houten logs niet duurzaam grenenspint aanwezig is, treedt hier snel houtrotaantasting op.
Van de uitgevoerde reparaties moet gesteld worden dat het de vraag is of al het niet duurzame spinthout geheel verwijderd is en er geen nieuw spinthout wordt teruggeplaatst. Doordat er door de uitgevoerde reparatie weer nieuwe capillaire naden zijn gecreëerd kan hier weer capillair vocht worden vastgehouden en als dit weer bij niet duurzaam spinthout komt gaat de aantasting weer verder.