Terrasdelen

Probleem

In Doorwerth zijn woningen gebouwd met terrassen die boven parkeerstraten lopen. De terrassen zijn opgebouwd uit WPC-vlonderdelen die op houten balken rusten. Onder deze terrassen kunnen de bewoners hun auto parkeren.

De vlonderdelen liggen, zoals dat hoort, met enige tussenruimte van elkaar op de balken. Ze zijn bevestigd met een klip die op de bovenzijde van de balk is geschroefd. Door de open ruimte tussen de vlonderdelen wordt het, bij regen, nat in de parkeerstraat en op de balken. Het water loopt door de capillaire werking onder de vlonderdelen en in het schroefgat van de klip. Het verhoogde vochtgehalte is de oorzaak dat er schimmelaantasting optreedt in de balken. De detaillering van de bevestiging van de vlonderdelen op de balken was verre van optimaal en daarmee de oorzaak van de aantasting.

Oplossing

SHR heeft een inspectie uitgevoerd in de 7 parkeerstraten. Tijdens de inspectie waren er al 2 balken die ondersteund moesten worden omdat de stabiliteit in het geding was. Het uiteindelijke advies van SHR omvatte, naast het direct vervangen van alle balken, een aangepaste detaillering om herhaling te voorkomen.