Houtsoorten herkennen, 50 veel voorkomende soorten (2-daagse cursus)

Iedereen die met hout werkt weet dat de specifieke eigenschappen van houtsoorten bepalend kunnen zijn voor een succesvolle toepassing. Bovendien varieert de marktprijs van hout en houtsoorten behoorlijk. Het is daarom belangrijk om de verschillende houtsoorten van elkaar te kunnen onderscheiden. Dit is lang niet altijd gemakkelijk, want veel houtsoorten lijken op elkaar en het uiterlijk van houtsoorten kan soms behoorlijk variëren.

In deze cursus leert u over de uiterlijke kenmerken van hout en welke verschillen in deze kenmerken te gebruiken zijn om houtsoorten eenduidig van elkaar te kunnen onderscheiden. 50 veel gebruikte houtsoorten (6 naaldhoutsoorten, 14 gematigde loofhoutsoorten, circa 30 tropische loofhoutsoorten) worden behandeld. Monsters van de houtsoorten worden bekeken met en zonder loepje waarbij soms gebruik gemaakt wordt van een scherp mesje om een mooi glad kops oppervlak te krijgen.

Voor wie?
Deze cursus is geschikt voor alle professionals die met hout werken of in houtproducten handelen maar ook voor overige geïnteresseerden in hout en houtgebruik.

Wanneer?
De cursus is reeds driemaal in 2018 en één keer in 2019 en 2020 gegeven. 

Voor 2021 staat de cursus gepland voor 25 november en 1 december (14:00-21:00). Deze cursus is vol, maar voor de cursus op 12 en 19 mei 2022 is nog voldoende plaats.

Een voorcollege is gegeven op 21 september 2021. U kunt dat hier terug kijken.

Locatie
De cursus vindt plaats bij SHR, Nieuwe Kanaal 9e, 6709 PA Wageningen in de cursuszaal. Een eenvoudige maaltijd wordt in de kantine geserveerd.

Leerresultaten

 • U kent de 3D-houtstructuur zoals zichtbaar met het blote oog en loepje.
 • U kent variaties in houtkwaliteit, gewicht, kleur, en geur en hun mogelijkheid tot houtherkenning.
 • U kunt op basis van eenvoudige kenmerken, loof- en naaldhout, ringporig en verspreidporig en tropisch en niet tropisch hout snel van elkaar onderscheiden.
 • U kunt vervolgens, op basis van combinatie van kenmerken, de meeste aangeboden houtsoorten herkennen.
 • U bent vertrouwd met de gebruikelijke termen wat betreft houtidentificatie.
 • U kent de mogelijkheden en onmogelijkheden van het herkennen van houtsoorten op basis van uiterlijke kenmerken.

Programma

Aan het begin van de cursus ontvangt iedere deelnemer het nieuwe Houtvademecum (zie ook www.houtvademecum.com; winkelprijs €139,95). Dit boek wordt als cursushandleiding gebruikt. Gezien het karakter van de cursus is het maximum aantal deelnemers 15. 

Er zijn inleidingen over: 

 • Houtstructuur, gewicht, kleur, geur en variaties.  
 • Verwantschap tussen de verschillende houtsoorten en invloed op herkenning.
 • Houtstructuur: grove indeling.
 • Typische houtkenmerken.

Oefenen aan de hand van verschillende monsters (gebruikmakend van scherp mes en loepje):

 • Om de verschillende kenmerken ook daadwerkelijk in het hout te kunnen zien. 
 • Oefenen op de indeling in naaldhout of loofhout.
 • Oefenen op de indeling in tropisch of niet tropisch hout.
 • Oefenen om het houtsoort-specifieke kenmerk te zien.
 • De meeste van de volgende houtsoorten worden behandeld: naaldhout: grenen, vuren, dennen, lariks, douglas, oregon pine; gematigd loofhout: berken, beuken, eiken (rood, wit), elzen, esdoorn, essen, haagbeuken, iepen, kastanje, kersen, noten, plataan, robinia; tropisch loofhout: afrormosia, afzelia, andira (rode kabbes), bacuri, bangkirai, basralocus, bilinga, bruinhart , curupixia, demerara groenhart, faveira amargosa (gele kabbes), guariuba, guatambu, ipé, iroko, jatoba, keruing, mahonie, makoré, massaranduba, meranti, merbau, moabi, mutenye, padoek, panga panga, purperhart, sapeli, sipo, sucupira preta (zwarte kabbes), tatajuba, teak, wengé.