Bamboe

Bamboehout, ofwel engineered bamboe, is een begrip dat wordt gebruikt voor planken en balken die zijn opgebouwd uit de in stroken gezaagde bamboestengels. Bamboe is een grassoort en geen boomsoort. Bamboehout is dan ook geen hout, maar verhout gras. Bamboehout wordt wel in dezelfde toepassingen ingezet als hout en kan net als hout krimpen en zwellen, heeft stevigheid en heeft een bepaalde weerstand tegen micro-organismen. Bamboe groeit snel, kan tot 30 meter hoog worden en vooral de dikkere stengels leveren een mooi, sterk en duurzaam product op.

Toepassingen bamboehout

Bamboehout wordt gebruikt voor onder andere vloeren, tafels, stoelen, andere interieurelementen en in de weg- en waterbouw. Van bamboehout worden ook tuinmeubelen en tuin decoratiematerialen vervaardigd. Bamboehout wordt bijna altijd in bewerkte vorm toegepast. De bewerking van bamboe bestaat uit het maken van stroken bamboe (al dan niet verhitten om een duurzamer product te krijgen dat bruiner van kleur is); de stoken kunnen verlijmd worden of worden vervezeld, gedompeld in lijm en onder druk in bepaalde vorm worden geperst (planken, vloeren en terrasdelen). SHR, het test- en kenniscentrum voor houten en niet-houten bouwmaterialen, adviseert producenten en professionele vastgoedeigenaren over het vervaardigen van bamboehout producten en het toepassen van bamboehout. Onder andere adviseert SHR over de kwaliteit van geëngineerd bamboehout (BGS-005, ‘Beoordelingsgrondslag voor bamboe halffabricaten in exterieur en interieur toepassingen’) en de juiste materiaalkeuze in verschillende toepassingsomstandigheden.

Bamboehout en verlijmd bamboe hout is gevoelig voor aantasting door micro-organismen.

Bamboehout: materiaalkeuze en onderzoek

SHR beschikt over een eigen testlaboratorium, ruim 20 jaar ervaring en een deskundige staf. SHR test, adviseert en deelt kennis met de bouw; verzorgt inspecties op locatie. Als het met hout, bamboehout, houthoudende of biobased materialen te maken heeft, dan is SHR dé deskundige adviespartij in Nederland. Oók bij eventuele arbitrages of rechtszaken.