Bioplastics

Duurzame alternatieven voor ‘ouderwetse’ kunststoffen zijn bioplastics. Een biobased materiaal, vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen zoals cellulose of zetmeel (uit aardappels en/of maïs), melkzuren, bacteriën, planten en gisten. In Nederland worden bioplastics onder andere gebruikt voor zakken die je in de gft-bak kunt doen en plantenpotjes die je met pot en al plant. Bioplastics zijn, onder bepaalde voorwaarden, composteer­baar. Aan de wieg voor praktisch bruikbare bioplastics stonden o.a. Nike, Coca Cola en Heinz. Bioplastics zijn lichter in gewicht dan traditioneel plastic en de fabricage ervan vergt minder energie. Mogelijke toepassingen zijn elementen voor auto’s en andere vervoermiddelen, verpakkingen, bestek etc. Bioplastics worden nog niet op grote schaal toegepast. 

Hebben bioplastics toekomst?

Bioplastics hebben zeker toekomst, omdat ze duurzaam zijn en vrijwel oneindige toepassingsmogelijkheden kennen, vergelijkbaar met die van traditionele plastics. Bioplastics hebben bovendien nog andere specifieke voordelen (veiliger, composteerbaar, minder CO2-uitstoot bij de productie). Niet alle eigenschappen zijn echter op het niveau zoals we dat graag zouden zien. Zo zijn bioplastics nog moeilijk bedrukbaar en is de compsteerbaarheid van sommige bioplastics toepassingen afhankelijk van de omstandigheden. De productie van bioplastics is nu nog gecompliceerd en duur.
Dat zal veranderen, terwijl tegelijkertijd de olieprijs zal stijgen en traditionele kunststoffen dus duurder worden. Tenslotte zijn voor de productie van bioplastics landbouwgrond en gewassen nodig. Dat kan eventueel invloed hebben op de voedselvoorziening. 

Bioplastics en andere biobased materialen

Bioplastics en andere biobased materialen zullen langzaam maar zeker de positie innemen van traditionele, niet-duurzame producten. Bioplastics en andere biobased materialen vinden hun weg naar alle bedrijfstakken en sectoren van de samenleving, waaronder bouw, meubelindustrie en scheepsbetimmeringsbranche.
SHR in Wageningen assisteert professionele partijen bij de productontwikkeling van bioplastics en andere biobased materialen. SHR test in eigen laboratorium, adviseert en deelt kennis. Samen kennis maken? Bezoek website www.shr.nl of bel voor een afspraak: telefoon 0317 - 467 366.