Bouwen met hout

Al zolang mensen bouwen, bouwen ze met hout. Bouwen met hout is in belangrijke delen van de wereld nog altijd de favoriete bouwmethode. Want: wie gaat bouwen met hout profiteert van de specifieke eigenschappen die hout biedt. Hout is is een hernieuwbare grondstof,  in honderden soorten verkrijgbaar, relatief licht van gewicht en toch relatief sterk, makkelijk te verwerken, van zichzelf isolerend, eenvoudig reparabel en, zowel binnen als bui­­ten, decoratief. Bouwen met hout is bouwen met eerlijk, robuust materiaal.

Bouwen met hout in soorten en maten

Houtskeletbouw, stapelbouw en prefabbouw zijn populaire methodes voor bouwen met hout. In Scandinavië, het Alpengebied, centraal Europa, grote delen van Noord-Amerika en Canada én uiteraard in Azië en Afrika is bouwen met hout een veel gekozen bouwwijze. De mate waarin hout daarbij wordt toegepast en hoe het wordt toegepast is meestal afhankelijk van architectonische, esthetische en constructie-technische afwegingen. Soms spelen ook natuurverschijnselen een rol: in gebieden met een hoge kans op aardbevingen is bouwen met hout waarbij een enigszins flexibele constructie ontstaat zelfs vaak een noodzaak. Hout kan worden gebruikt voor alle onderdelen van een gebouw: van fundering tot en met dakconstructie en van buitenmuren tot en met etagevloeren. Maar bouwen met hout kan natuurlijk ook betekenen: een gemengde bouwme­tho­de, waarin hout een meer of minder belangrijke rol speelt.

SHR: deskundig in bouwen met hout

SHR staat voor Stichting Hout Research en is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het testen, adviseren en kennis delen met betrekking tot bouwen met hout. SHR adviseert bij productontwikkeling, test voor certificering, adviseert over toepas­sings­mogelijkheden en –onmogelijkheden bij bouwen met hout, weet –bijna- alles over materiaalkeuze, houtsoorten, houteigenschappen en over producten die in combinatie met houten of houthoudende componenten worden verwerkt, waaronder lijmen, kitten, coatings, nagels, schroeven, profielen, plaatmaterialen, isolatie en alle andere aspecten die relevant zijn bij bouwen in hout.

SHR adviseert professionele partijen. Dus ook u. Neem gerust contact op.