Dauwpunt berekenen

Het dauwpunt is de temperatuur waarop, bij gelijkblijvende dampdruk, condensatie optreedt. Met andere woorden: het punt waarop water condenseert. Klimaatscheidende constructies in de bouw kennen ook een dauwpunt, althans wanneer koudebruggen aanwezig zijn en/of wanneer de isolerende constructie onvoldoende dampdicht is. Wanneer isolatiematerialen zijn toegepast die gevoelig zijn voor vocht, kan dat tot problemen leiden (onder andere sterk verminderde isolatieprestaties en aantasting van andere materialen in de constructie, zoals houthoudende bouwelementen). 

Dauwpunt? SHR test en adviseert

SHR, het kennis- en adviescentrum voor hout, houthoudende en biobased materialen adviseert bij de ontwikkeling van klimaatscheidende constructies. SHR verricht testen en onderzoek in opdracht van fabrikanten en vastgoedpartijen, maar ook in opdracht van onder meer overheden en andere professionele eigenaren van onroerend goed en VvE’s. Zo komen in de productontwikkelingsfase de juiste producten tot stand. Bij eventuele dauwpunt problemen in bestaande constructies of toepassingen verricht SHR onderzoek en adviseert SHR oplossingsgericht.

Bouwen met hout en houthoudende elementen: dauwpunt

Bouwen met hout en houthoudende elementen vereist zorgvuldige afwegingen op de aandachtspunten als de juiste keuze van materiaal, detaillering, de juiste verwerking én conserverende bescherming van het materiaal. Het voorkómen van dauwpunt problemen in klimaatscheidende constructies is daar een onderdeel van.

Vragen over of behoefte aan advisering en testondersteuning op het gebied van isolatie, dauwpunt, en dauwpunt problemen voorkomen? U kunt contact opnemen met SHR in Wageningen. Hét kenniscentrum met tientallen jaren kennis en ervaring.