Druksterkte houten bouwmaterialen

Sterkte is de mate waarin een (bouw)materiaal weerstand biedt aan belasting zonder dat er vervorming of breuk . Druksterkte is, net als buigsterkte en stijfheid, een cruciale sterkte eigenschap. De sterkte (buigsterkte,  druksterkte, stijfheid) van houten bouwmaterialen, van materialen waarin hout is verwerkt of van constructies in combinaties met hout is een specifiek vakgebied. SHR in Wageningen, het test-, onderzoeks- en adviescentrum voor bouwmaterialen met en zonder houtcomponenten, weet alles van druksterkte houten bouwmaterialen en constructieberekeningen.

Variërend van houten heipalen tot en met gevingerlaste balken of spanten: SHR onderzoekt, test, en adviseert fabrikanten, bouwbedrijven en professionele vastgoedeigenaren en –beheerders over de sterkte (druksterkte buigsterkte stijfheid) houten bouwmaterialen. Onderzoek door SHR vindt plaats op locatie of in het eigen laboratorium in Wageningen, dat al meer dan 20 jaar toonaangevend is.

Constructieberekeningen; renovatie en onderhoud

Onderzoek naar sterkte (druksterkte, buigsterkte, stijfheid)houten bouwmaterialen is van groot belang bij constructieberekeningen bij nieuwbouw, maar ook bij het ontwikkelen van nieuwe (bouw)materialen met houtcomponenten. Daarnaast is het van grote waarde bij het vaststellen van de conditie van bestaande constructies van hout, met hout of met en van houthoudende componenten. Bijvoorbeeld in monumentaal vastgoed, of wanneer renovatie of groot onderhoud op het programma staat. 

De sterkte (druksterkte, buigsterkte, stijfheid)houten bouwmaterialen is dan één van de componenten waaruit kan worden afgeleid welke renovatie/onderhoudsbehoefte er is. Maar ook: wat er constructief kan of moet worden gewijzigd – en hoe.

Sterkte houten bouwmaterialen: deskundige advisering

Deskundige advisering over de druksterkte houten bouwmaterialen wordt geleverd door SHR in Wageningen. Tientallen professionele partijen schakelen SHR jaarlijks in voor onderzoek en testwerk op het gebied van sterkte (druksterkte, buigsterkte, stijfheid) houten bouwmaterialen en andere producteigenschappen. Vragen over sterkte houten bouwmaterialen? Neem contact op met SHR.