Houtconservering

SHR in Wageningen is het kenniscentrum van de Nederlandse houtbranche. SHR test, adviseert en deelt kennis in de bouw, onder andere op het gebied van houtconservering. Fabrikanten en houtverwerkers ontwikkelen producten met SHR. Professionele vastgoedpartijen schakelen SHR in voor advies en locatie-inspecties, onder andere bij renovatie.

Het begrip houtconservering wordt voor verschillende fenomenen gebruikt: het behandelen van de oppervlakte van hout met een coating om het extra te beschermen tegen weersinvloeden; het verduurzamen van hout door er bepaalde stoffen op of in te brengen waardoor de bescherming tegen biologisch aantasting vergroot of waardoor bestaande aantasting verdwijnt; en ten derde het behandelen van aangetast hout (bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van schimmels of insecten).

Houtconservering: verduurzaming

Bij houtconservering worden houtverduurzamingsmiddelen in en op het hout aangebracht. De keuze van de middelen voor houtconservering en de wijze van aanbrengen is o.a. afhankelijk van de toepassingsomstandigheden waarvoor het hout bestemd is. Hout dat actieve insecten aantasting heeft vergt een andere behandeling dan hout dat blootstaat aan schimmelaantasting.

Houtconservering bij aantasting

Hout dat is aangetast door weersinvloeden, schimmels of insecten kan soms worden behouden bij renovatie. Bij de aanwezigheid van (aantastende) insecten kunnen houten delen een bepaalde tijd een hete lucht behandeling ondergaan – een milieuvriendelijke en effectieve methode, die echter wel duurder is dan spuiten. Het inspuiten met giftige bestrijdingsmiddelen is ook een effectieve methode om door insecten aangetast hout te behandelen Tijdens renovatie kunnen specifiek aangetaste delen worden vervangen waardoor niet hele nieuwe elementen nodig zijn. Door zijn repareerbaarheid onderscheidt hout zich van andere materialen in de bouw.

Houtconservering: verf en coatings

Met verf en coatings wordt hout beschermd tegen o.a. te hoge vochtvariaties (o.a. waterindringing). Vochtregulerende systemen zorgen voor een goede bescherming van hout, omdat deze systemen het grote verschillende in houtvochtgehalte temperen. Er zijn vele soorten coatings voor hout en houthoudende materialen op de markt. Belangrijk voor houtconservering is om bij verschillende toepassingen het juiste systeemcombinaties toe te passen. Houtconservering: verduurzamen, renoveren, beschermen? SHR test, adviseert en deelt kennis met fabrikanten en vastgoedpartijen. In de bouw, de meubelbranche, de scheepsbetimmeringssector. SHR werkt ook in opdracht van overheden, water-schappen, bedrijven en organisaties met vragen over hout, houthoudende en andere biobased materialen. SHR = tel. 0317 – 467 366.