Houtrotinspectie

Houtrot inspectie
Houtrot inspectie

Houtrot voorkomen? Houtrot verhelpen? De oorzaken van houtrot opsporen en elimineren? SHR (Stichting Hout Research) weet alles van hout én van het voorkomen en oplossen van houtrot problemen. SHR doet al meer dan 20 jaar gericht houtrot onderzoek in eigen laboratorium en verricht houtrot inspectie op locatie door heel Nederland. SHR wordt inschakeld bij houtrot problemen door o.a. woningcorporaties, overheden, waterschappen, bedrijven en andere professionele vastgoedeigenaren. 

Houtrot voorkomen 

Anders dan andere bouwmaterialen is hout een heterogeen en hygroscopisch materiaal. Hout is sterk, duurzaam, licht van gewicht, uitstekend verwerkbaar en gemakkelijk reparabel. Belangrijk –ook om houtrot te voorkomen bij het verwerken van hout, houthoudende materialen en componenten van biobased oorsprong is een juiste materiaalkeuze en materiaalverwerking. Houtrot onstaat meestal bij een houtvochtgehalte van 20% of meer, een temperatuur boven de circa 4°C en bij direct contact met zuurstof. Funderingen, vloeren, kozijnen en gevelelementen die gemaakt zijn van niet duurzame houtsoorten of die bloot staan aan optrekkend of doorslaand vocht, zijn gevoelig voor houtrot. Hetzelfde geldt voor houten of houthoudende elementen die niet voldoende zijn beschermd tegen invloeden van weer en wind. Houtrot ligt dan op de loer. 

Houtrot elimineren 

Het belangrijkste bij het elimineren van houtrot is het wegnemen van de oorzaken. Gerepareerde houtrot bij gelijkblijvende omstandigheden is geen oplossing; de problemen blijven en voor de houtrot komt terug. Een houtrotinspectie door SHR gaat dan ook veel verder dan een houtrot reparatie advies. SHR brengt omstandigheden, oorzaken, de staat van het materiaal én oplossingsmogelijkheden zorgvuldig en objectief in kaart. Concreet advies over materialen en reparatieme-thodieken voor houtrot? SHR.