Huisboktorinspectie

SHR in Wageningen, hét test-, onderzoeks- en adviescentrum voor bouwmaterialen met en zonder houtcomponenten, doet inspecties en adviseert over de bestrijding van de huisboktor en het voorkómen van huisboktor problemen.

De larven van de huisboktor voeden zich met hout. Zij kunnen enorme hoeveelheden hout wegvreten. Hele dakconstructies staan soms op het menu van de larven van de houtboktor en met name in oudere gebouwen met houten kapconstructies (denk o.a. aan monumenten en kerken) kan de schade groot zijn. Ook andere houten elementen, met name wanneer ze vervaardigd zijn van grenen of vuren, worden door de huisboktor bedreigd.

Huisboktor bestrijding

Het bestrijden van de huisboktor moet gebeuren door een gediplomeerd ongediertebestrijder. Belangrijk echter is om in de gaten te houden dat bestrijding met gif vaak overbodig is. De huisboktor kan ook effectief bestreden worden door verhitting. Soms is bestrijding van de huisboktor door middel van begassing de juiste methode. Ook begassing en verhitting vergt een professionele behandeling, waarbij bij verhitting milieuschade kan worden vermeden.

 

Schade huisboktor voorkomen

Aantasting van hout en houten constructies door de larven van de huisboktor kan voorkómen of beperkt worden door de juiste houtkeuze te maken. SHR adviseert over materiaalkeuze, materiaalverwerking en -toepassing van houtsoorten, doet locatie inspecties en deelt haar kennis met de bouw en andere hout toepassende branches, zoals de meubelindustrie en scheepsinterieurbouw.

Meer weten over huisboktor bestrijding? Neem contact op met SHR.