Huiszwaminspectie

Huiszwaminspectie
Huiszwaminspectie

Een vorm van zwam is de huiszwam. Huiszwam (Latijn: Serpula lacrymans) is een vorm van zwam die vaak te herkennen is aan vruchtlichaam in wit en oranje. Huiszwam is zeer schadelijk voor hout en houthoudende constructies. Deze zwam bivakkeert graag in vochtige omstandigheden, waar het tegelijk niet te warm of te koud is. Vermoeden van huiszwam? Dan is een professionele inspectie geboden.

Inspectie op huiszwam

SHR (Stichting Hout Research) is al meer dan 20 jaar hét onderzoeks- en adviescentrum voor alles wat met hout te maken heeft. Ofschoon het werkterrein van SHR zich inmiddels flink heeft uitgebreid, blijven hout en houthoudende componenten, evenals producten die worden toegepast in combinaties met hout, voor SHR core business. Aantasting van hout door zwam, in dit geval door huiszwam, wordt op locatie geïnspecteerd door SHR. Rekening houdend met de omstandigheden waarin houtzwam al dan niet wordt geconstateerd (houtsoorten, mate van aantasting, gebruiksdoel van het betreffende pand) kan SHR een bestrijdingsadvies tegen huiszwam op maat leveren.

Huiszwam: agressief en overal

De huiszwam nestelt zich met name in naaldhout, maar ook wel in loofhout. De huiszwam komt ook op en in muurwerk voor. Naast de specifieke kleuren wordt de huiszwam vaak gekenmerkt door waterdruppels. Huiszwammen groeien snel; wel tot zo’n 10 centimeter per week. Hierbij breidt de huiszwam zich via kruipruimtes en bouwmuren steeds verder uit; we vinden deze zwam ook bij kozijnen, achter voorzetwanden en op stucwerk. Huiszwam kan ook houten kapconstructies aantasten. Daarom is snel ingrijpen bij de constatering van huiszwam noodzaak.
Huiszwam? Neem contact op met SHR.