Kozijnverbindingen

Kozijnverbindingen zijn een essentieel onderdeel van elk kozijn en in hoge mate medebepalend voor de kwaliteit. Hoe duurzaam de gebruikte materialen bij een kozijn ook zijn, wanneer aan de kozijnverbindingen onvoldoende aandacht wordt besteed dan ontstaan, meestal vroeger en soms later, problemen.
Dat geldt bij uitstek voor de in Nederland favoriete houten kozijnen. Houten kozijnen zijn mooi, gaan heel lang mee, zijn prima te onderhouden en uitstekend reparabel wanneer dat nodig is – maar de kozijnverbindingen moeten wel voldoen aan de hoogste normen.

Soorten kozijnverbindingen

Kozijnverbindingen zijn een specialisme dat zich in de loop van de tijd steeds verder heeft ontwikkeld. Waren vroeger pen-en-gat kozijnverbindingen gebruikelijk, soms werden zelfs kozijnverbindingen met toognagels gefixeerd. Weer een ontwikkelingsfase verder zagen we gedeuvelde (ook wel: gedoken), gesliste en gecontramalde kozijnen. In de huidige productiepraktijk hebben waterdicht verlijmde kozijnen de meest hoogwaardige kozijnverbindingen. Een perfecte afstemming tussen de gebruikte houtsoort(en) en lijm(en) is daarbij van groot belang. De techniek rond kozijnverbindingen is voortdurend in ontwikkeling en weerspiegelt het streven van de houtverwerkende industrie om steeds het allerbeste te bereiken.

Kozijnverbindingen: productontwikkeling en testen

Stichting Hout Research SHR beschikt over ruim 20 jaar expertise in het testen van kozijnverbindingen, zowel in de productontwikkelingsfase als voor certificering.
Onze wetenschappelijke staf test kozijnverbindingen volgens de richtlijnen in het eigen, geavanceerde laboratorium en adviseert op basis van diepgaande materiaal- en constructiekennis. Dit geldt voor houten kozijnen en voor kozijnen met houten elementen, bijvoorbeeld kozijnen met hout/aluminium-verbindingen, maar ook voor alle producten die in combinatie met kozijnen en kozijnverbindingen worden toegepast (lijm, verf, coatings etc.).
Kozijnverbindingen nog verder verbeteren? Kozijnverbindingen testen?
www.shr.nl