SHR 25-jarig jubileum: SHR keek naar het verleden en naar de toekomst

In het kader van ons 25 jarige jubileum heeft SHR een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van houtgebruik in de bouw in de afgelopen 25 jaar. In een serie van 6 artikelen die gepubliceerd zijn in de Houtwereld (maart t/m september 2016) zijn de verschillende werkvelden aan de orde gekomen

René Klaassen beschrijft in SHR 25 jaar Dynamiek in houtsoortengebruik welke houtsoorten er de afgelopen 25 jaar zijn gebruikt en waarom. Robin Winkelman legt in SHR 25 jaar Grotere keuzevrijheid meubel & interieur de ontwikkelingen in de meubelindustrie uit door een vergelijking te maken met de muziek. In SHR 25 jaar Houtaantasters niet veranderd, bestrijding wel laat Jos Creemers zien dat bij houtbestrijding van houtaantasters de methoden verfijnder zijn geworden. André Jorissen geeft in SHR 25 jaar Constructies Hout wordt herontdekt aan wanneer met constructief bouwen is begonnen en hoe het zich heeft ontwikkeld. Bôke Tjeerdsma en Marina van der Zee schetsen samen de gigantische ontwikkelingen die hebben plaats gevonden op het gebied van houtverbetering in SHR 25 jaar Houtmodificatie en houtverduurzaming. Tenslotte beschrijft Niels Lutke Schipholt in SHR 25 jaar Coatings 1991 – 2016, de grote overgang van oplosmiddelhoudende verven naar watergedragen systemen.

Op ons jubileumfeest hebben we via 6 verschillende presentaties inzicht gegeven in de toekomst van het houtgebruik in Nederland over 25 jaar. De presentaties waren vooraf aangekondigd als krantenberichten uit het jaar 2041:

De presentaties van het jubileum zijn samengevat in 4 artikelen over onze visie op de toekomst van hout in de bouw en deze zijn in verschillende bladen verschenen in de periode november 2016 tot en met april 2017. Het november-nummer van de Timmerfabrikant bevatte onze visie op houtgebruik in 2041 in de timmerindustrie. Hoe wij het houtgebruik in 2041 in de meubelindustrie zien, was te lezen in december in het blad Interieur. In februari 2017 was het de beurt aan het Erfgoed magazine met onze visie op hout in monumenten: Toekomstmuziek of realiteit - over 25 jaar bestaat houtaantasting in monumenten niet meer. Ten slotte stond in april 2017 het houtgebruik in de GWW-sector in 2041 centraal in het blad Land en Water.

De vier artikelen geven een beeld van wat we mogelijk met hout kunnen verwachten en het lijkt er sterk op dat de toekomst tot meer houtgebruik in de bouw zal leiden, gezien alle ontwikkelingen op het gebied van milieu. SHR zal ook in de komende 25 jaar actief haar steentje bij dragen aan het verbeteren van verantwoord houtgebruik, zowel op het gebied van duurzaam geproduceerd hout als op het gebied van toepassingen die voldoen aan de verwachting wat betreft esthetiek en levensduur.


Terug naar overzicht