Houtonderzoek

Stevig geworteld in de sector houdt SHR haar naam hoog als testcentrum, kennisinstituut en vertrouwd begeleider op het gebied van de toepassing van hout.

shrwageningen-05-klein (1)

In de bouw, in meubels, in waterwerken, in scheepsbouw én op andere terreinen: geen instituut in Nederland ‘hout’ meer van dit natuurproduct. We weten er dan ook alles van, doen permanent nieuw onderzoek naar hout(toepassingen) en delen onze kennis graag met branches.

Onze onderzoeken richten zich op diverse aspecten van hout, waaronder:

  • De houteigenschappen van verschillende houtsoorten en nieuwe houtproducten, zoals houtmodificatie, vezelproducten en engineered hout. We onderzoeken hun fysische, mechanische en chemische eigenschappen om te begrijpen hoe ze het beste kunnen worden toegepast.
  • De toepasbaarheid van hout in combinatie met andere materialen, zoals beton, staal of composieten. Door het gedrag van hout in verschillende composities te bestuderen, kunnen we innovatieve en duurzame oplossingen ontwikkelen.
  • De sterkte, levensduur en verouderingseigenschappen van hout en houtgerelateerde producten in verschillende toepassingen. We analyseren hoe hout presteert onder verschillende omstandigheden en hoe het zich gedraagt ​​in de loop van de tijd.
  • Een breed scala aan andere aspecten van hout die fabrikanten helpen om optimaal te presteren en inkomsten te genereren. Dit omvat bijvoorbeeld het onderzoeken van houtbewerkingsmethoden, afwerkingsmaterialen en duurzaamheidsaspecten.