Doorbraak in verantwoord hout: met STIP is 100% aantoonbaar

Met  gepaste trots lanceert SHR de gloednieuwe STIP-certificatieregeling. STIP is in  het leven geroepen om te bereiken dat uiteindelijk alle hout op de markt voor  100% afkomstig zal zijn uit duurzaam beheerd bos. Bedrijven die uitsluitend  hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken, kunnen zich vanaf nu  onderscheiden met het bijbehorende STIP-bedrijfskeurmerk.

De  Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) heeft haar goedkeuring aan STIP gehecht. STIP  is om meerdere redenen “een beslissende doorbraak in het gebruiken van duurzaam  hout.”

Alle hout helemaal goed

De STIP-regeling sluit precies aan bij de wensen van de industrie in de Green Deal en het nieuwe Houtconvenant: de administratieve en logistieke barrières die het gebruik van duurzaam hout belemmeren worden weggenomen. Evenals onduidelijkheid over het mengen van houtsoorten met verschillende CoC-certificaten.

Een STIP-gecertificeerd houtbedrijf koopt aantoonbaar uitsluitend hout in dat uit verantwoord beheerde bossen komt. En voor de verkoop geldt dan dus hetzelfde. De opdrachtgever/afnemer hoeft geen papierwinkel meer bij te houden: het STIP-certificaat garandeert 100% hout uit verantwoord beheerde bossen. Dat is een beslissende doorbraak omdat de markt gefaciliteerd wordt in het op transparante wijze bereiken van een breed gedragen doel: álle hout helemaal duurzaam.

“Duurzaamheid hoeft niet  ingewikkeld te zijn”

STIP is geen Chain of Custody-keurmerk. Het is een bedrijfskeurmerk voor bedrijven die door een onafhankelijke certificatie-instelling conform de STIP-regeling steeds herhaald laten vaststellen dat zij uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen in- en dus verkopen. Bijvoorbeeld uit FSC en PEFC-bossen. Iedere afnemer gaat dus op 100% zeker als hij hout bij een STIP-bedrijf inkoopt en STIP vergemakkelijkt de handel in hoge mate. Ook voor het houtverwerkende bedrijf zelf zijn er alleen maar voordelen: veel minder administratieve en logistieke verplichtingen en een duidelijk statement naar de klanten, overzichtelijk en eenvoudig. Duurzaamheid hoeft helemaal niet nodeloos ingewikkeld te zijn. Sterker nog: hoe gemakkelijker we het samen kunnen maken, des te beter is dat voor bos, mens en milieu.

Certificatie vanaf nu mogelijk

Nu STIP is goedgekeurd door de TPAC-commissie, wordt certificatie voor het STIP-bedrijfskeurmerk per direct mogelijk. Voor meer informatie over dit door SHR ontwikkelde schema; www.stip.org.


Terug naar overzicht