STIP-certificering

Ons uitgangspunt is als volgt: alleen STIP toont onafhankelijk aan dat STIP-bedrijven alleen verantwoordelijk geproduceerd hout verkopen.

stip-certificering-keurmerk-shr

STIP sluit een principieel verbond met verantwoorde en betrokken houtverwerkers. Een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor het STIP-certificaat mag alléén hout inkopen en dus verkopen dat verantwoord geproduceerd is. Oftewel, hout dat afkomstig is uit door TPAC goedgekeurde (bosbeheer)systemen.

De zekerheid van verantwoord geproduceerd hout

In een uitgebreid en zorgvuldig certificeringsproces wordt een kandidaat-STIP-bedrijf door deskundigen van een geaccrediteerde certificatie-instelling onderzocht. Alle relevante aspecten komen daarbij meermaals aan bod. Is alles in orde? Wordt er inderdaad uitsluitend verantwoord geproduceerd hout ingekocht? En dus: verkocht? Als alles klopt ontvangt het bedrijf het STIP-certificaat. Met dat keurmerk kunnen houtbedrijven aan hun afnemers duidelijk maken: bij ons koop je zekerheid.

Periodiek opnieuw gecontroleerd

Om die zekerheid blijvend te kunnen garanderen worden STIP-bedrijven daarna periodiek gecontroleerd door objectieve inspecteurs van certificatiebedrijven. Zij controleren onafhankelijk de naleving van de normen van STIP. Alleen als iedere keer aan de schema-eisen wordt voldaan, mag het betreffende bedrijf het STIP-keurmerk blijven voeren. Zo waarborgen we continu de zekerheid van ons keurmerk zodat klanten kunnen vertrouwen op STIP-gecertificeerde bedrijven.

Voordelen van STIP

Misschien is het gebruik van verantwoord geproduceerd hout al vanzelfsprekend voor je en wil je bijdragen aan het positieve imago van deze hernieuwbare grondstof. Of wellicht verwachten share- en stakeholders dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het verstandigste is dan om te werken met (hout)bedrijven die STIP-gecertificeerd zijn of om zelf STIP-bedrijf te worden. STIP is het keurmerk dat aangeeft dat een bedrijf uitsluitend verantwoord geproduceerd hout inkoopt en verkoopt. Gegarandeerd, omdat STIP-gecertificeerde bedrijven steeds weer worden gecontroleerd op onder andere de inkoopstromen van hout door onafhankelijke, erkende certificatie-instellingen.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van STIP of in de STIP-regeling.