In deze 2-daagse cursus leer je houtsoorten herkennen. Je kent de uiterlijke kenmerken van tientallen houtsoorten en welke verschillen te gebruiken zijn om houtsoorten eenduidig van elkaar te kunnen onderscheiden.

  • Gegeven door ervaren experts
  • Gratis boek ‘Houtvademecum’ (t.w.v. 139,95)
  • Klassikaal les: theorie en praktijkopdrachten
Algemeen

De cursus vindt plaats bij SHR, Nieuwe Kanaal 9e te Wageningen. Inschrijven kan tot 25 september 2024.

Welke houtkennis doe je op?

  • Herkennen van de driedimensionale structuur zoals zichtbaar met het blote oog of loepje
  • Variaties in houtkwaliteit, gewicht, kleur en geur en hun mogelijkheid voor houtherkenning
  • Direct onderscheiden van loof- en naaldhout, ringporig en verspreidporig en tropisch en niet-tropisch hout
  • Herkennen van de meest aangeboden houtsoorten op basis van uiterlijke kenmerken
  • Vertrouwd raken met de gebruikelijke termen wat betreft houtidentificatie
  • Het kennen van de mogelijkheden en onmogelijkheden om houtsoorten te herkennen op basis van uiterlijke kenmerken

Waarom deze houtcursus?

Specifieke eigenschappen van houtsoorten zijn bepalend voor een succesvolle toepassing en omdat de marktprijs van hout en houtsoorten behoorlijk kan variëren is het belangrijk te weten wat je koopt. Het is daarom zinvol om de verschillende houtsoorten te herkennen en van elkaar te kunnen onderscheiden. Dit is lang niet altijd gemakkelijk, want veel houtsoorten lijken op elkaar en het uiterlijk van één houtsoort zal zelfs behoorlijk variëren.

Herkennen van hout

Met de cursus ‘Houtsoorten herkennen in de praktijk’ bieden wij handvatten waarin we 50 veel gebruikte houtsoorten leren te herkennen: 6 naaldhoutsoorten, 14 gematigde loofhoutsoorten en circa 30 tropische loofhoutsoorten. Grote en kleine houtmonsters worden bekeken met en zonder loepje waarbij soms gebruik gemaakt wordt van een scherp mesje om een mooi glad kops oppervlak te krijgen.

Meer dan 120 houtsoorten

Meer dan honderd houtsoorten worden besproken, maar de nadruk ligt op zes naaldhoutsoorten (grenen, vuren, dennen, lariks, douglas en oregon pine); 14 gematigd loofhoutsoorten (berken, beuken, eiken (rood, wit), elzen, esdoorn, essen, haagbeuken, iepen, kastanje, kersen, noten, plataan en robinia) en 30 tropische loofhoutsoorten (afzelia, angelim pedra, angelim vermelho, azobé, bangkirai, basralocus, bilinga, cumaru, demerara groenhart, ebben, ipé, iroko, jatoba, keruing, limba, mahonie, makoré, massaranduba, meranti, merbau, moabi, okoumé, padoek, purperhart, rubberhout, sapeli, sipo, tatajuba, teak en wengé).

Aan het begin van de cursus ontvangt iedere deelnemer het nieuwe Houtvademecum (zie ook www.houtvademecum.com; winkelprijs € 139,95). Dit boek wordt als cursushandleiding gebruikt.

Voor wie?
Leerresultaten
Programma
Docenten