NAM: geld voor houtskeletbouw in Groningen

Aardbevingsbestendig bouwen!

NAM en andere deskundigen zien dit houtskeletbouwvoorstel als oplossing voor aardbevingsbestendig bouwen in de gaswinnings- en risicogebieden in Groningen.
Bij het bewuste initiatief zijn SHR en SKH als partners nauw betrokken: ir. Wim de Groot en Professor dr. André Jorissen maken deel uit van de initiatiefgroep.

De NAM heeft, in het kader van haar Nieuwbouw Innovatieregeling, vandaag het initiatief van VDM/NBvT/SHR/SKH/De Groot Vroomshoop/Toeck en TU Eindhoven om te komen tot woningen die specifiek aardbevingsbestendig zijn, beoordeeld. De jury concludeerde na beraad dat het plan voldoende concreet is om financieel te worden ondersteund. Van nature is houtskeletbouw, mede dankzij de relatief lichte materialen, al aardbevingsbestendig. In het initiatief is sprake van een nieuwe, zeer innovatieve indeling en daarmee samenhangende constructieve invulling. De bijzondere kwaliteiten op het gebied van aardbevingsbestendigheid van houtskeletbouw nemen daarmee nog verder toe.

Bewezen methodiek
Houtskeletbouw heeft zich al jarenlang bewezen als bouwmethode: minimale foutkansen door gecontroleerde prefabricage in een geconditioneerde fabriekshal, een perfect binnenklimaat en een hoge isolatiewaarde zijn kenmerkend. Het toepassen van hout als meest duurzame grondstof én de schokbestendige kwaliteiten vervolmaken de voordelen van deze bouwmethode. De initiatiefnemers tot deze inzending bij de NAM zijn verheugd dat ook voor de meest veeleisende omstandigheden (in Groningen) houtskeletbouw nu als vanzelfsprekende oplossing wordt erkend.

Deel dit artikel op LinkedIn: