11 juli 2023
Nieuws

Microscopisch onderzoek en onderzoek met micro-organismen bij SHR

Het SHR-laboratorium is uitgerust om met behulp van microscopie van een stuk hout, de houtsoort en het type en de mate van aantasting te kunnen achterhalen. Daarnaast zijn we in staat om aantasting van hout in het laboratorium te laten ontstaan zodat we de weerstand tegen schimmelaantasting kunnen inschalen. Een kijkje in de keuken van SHR.

Lees verder onder de afbeelding
2023-07-mr-nieuwsitem-website-grenenspint-en-witrot.-1

Om de houtsoort te achterhalen kijken we eerst naar de meest duidelijke kenmerken (kleur, gewicht, geur, textuur). Wanneer we verder moeten kijken, snijden we met een microtoom dunne plakjes (coupes) van het hout van elk van de drie dimensies. Onder de microscoop kijken we naar typische anatomische kenmerken en op basis daarvan zoeken we via boeken, databases en referentiecollectie naar de houtsoort. De coupes gebruiken we ook om patronen van aantasting te bekijken en zo de aantaster te herkennen want elke verschillende aantaster laat als het ware zijn voetprint achter. Ken je de aantaster dan weet je mogelijk meer over de oorzaak. Belangrijk voor het behoud van funderingen, voor constructies (in water, boven water en binnen) en voor schades.

We werken ook met levende schimmels om te bepalen hoe groot de weerstand van houtsoorten is. Dit doen we in een schimmelkamer met één schimmel op hout en in een warme klimaatkamer met een mix van schimmels uit bosgrond.