20 november 2023
Nieuws

SHR heeft een nieuwe Xenon-licht snelverweringskast in gebruik genomen

Na 22 jaar trouwe dienst begaf onze Xenon-licht snelverweringskast het en was het tijd om het apparaat te vervangen. De snelverweringskast bood een breed scala aan mogelijkheden om de kleurechtheid of buitenduurzaamheid van verschillende materialen in verschillende toepassingen te toetsen. Deze testen worden veel gevraagd en daarom is het belangrijk voor SHR om over deze apparatuur te kunnen beschikken.

Lees verder onder de afbeelding
q-sun-xe-3-hse-nieuwsitem

Afbeelding: Gebeitst en gelakt hout, origineel (links) en verkleurd (rechts)

Voor interieurtoepassingen zoals parket, meubels of wandpanelen is het belangrijk te weten of en hoe bijvoorbeeld gebeitst en gelakt hout zal verkleuren. Door speciaal gefilterd Xenon-licht kan het daglichtspectrum dat in de woonkamer doordringt nauwkeuring worden gesimuleerd. Daardoor wordt een natuurgetrouwe verkleuring verkregen zoals die ook in de praktijk optreedt, alleen binnen een veel kortere tijd.

Met de nieuwe Q-SUN Xe-3-HSE, die in november 2023 in gebruik is genomen, kan SHR ook in de toekomst een grote variatie aan verkleurings- en verouderingstesten uitvoeren. Een greep uit de mogelijkheden is gegeven door volgende normen:

ISO 105 – Textiel – Beproevingen van de kleurechtheid

ISO 16474-2 – Verven en vernissen – Methoden van blootstelling aan laboratorium lichtbronnen – Deel 2: Xenon-arc lampen

ISO 4892-1 – Kunststoffen – Methoden om monsters aan laboratoriumlichtbronnen bloot te stellen – Deel 1: Algemene leidraad

ISO 4892.2 – Kunststoffen – Blootstellings-methode om aan laboratoriumlichtbronnen bloot te stellen – Deel 2: Xenon booglampen

NEN-EN 438-2 – Decoratieve onder hoge druk gelamineerde plaat (HPL) – Platen gebaseerd op thermohardende harsen (genoemd laminaten) – Deel 2: Bepaling van eigenschappen – Test 27 – Kleurechtheid (Xenon booglampen)

NEN-EN 15187 – Meubelen – Beoordeling van het effect van blootstelling van licht