30 november 2022
Nieuws

Young Professional SHR bij Nationale Boomfeestdag

Voor het eerste waren er dit jaar ook Young Professionals uitgenodigd om deel te nemen. Zestien jong volwassenen die vanuit hun professie en/of hobby bezig zijn met natuur, bosbeheer, planten of hout.

Lees verder onder de afbeelding
afbeelding2

Vooraf hadden zij enthousiaste en inspirerende filmpjes opgenomen die leraren van (basis)scholen kunnen gebruiken tijdens de les. SHR collega Mathilde was hier als Young Professional ‘houtexpert’ onderdeel van. Haar filmpje en die van de 15 anderen zijn te vinden op YouTube. Op de Nationale Boomfeestdag werd een compilatie getoond.

Daarnaast konden de kinderen tijdens de Boomfeestdag op de KinderBomenTop hun ideeën voor een groener Nederland presenteren aan de hand van knutsels en maquettes en deze bespreken met de Young Professionals. Dit leverde leuke gesprekken op, waarbij de kinderen lieten zien hoe hun toekomst groener kan zijn. Het varieerde van krabachtige onderwaterrobots die de plasticsoep opruimen tot alle gebouwen begroeien met planten, om zo de CO2 uit de lucht te halen. Ook vertelden ze dat er vooral veel meer bomen gepland moeten worden, om die bossen vervolgens met rust te laten. Een enkeling stelde voor een glazen stolp te plaatsen over de bossen om ze te beschermen. Met een appel in de hand, bedachten ze al pratend dat er eigenlijk juist veel moois groeit en bloeit in de bossen. Mooie dingen die mensen ook nodig hebben om duurzaam met de wereld te leven. Niet alleen allerlei vruchten (appels, peren, pruimen, kastanjes, beukennootjes, hazelnoten etc.) maar bijvoorbeeld ook hout. Hout dat, mits verantwoord beheerd, gekapt, verwerkt en opnieuw gepland, ook zeker een bijdrage kan leveren aan een duurzamere samenleving in de toekomst.

Al met al een inspirerende dag, waarbij het enthousiasme en de open, soms wat naïeve, blik van de kinderen hoop biedt voor een prachtige groene toekomst.