20 februari 2023
Nieuws

Succesvolle kick-off CircuZ-project bij Plantics

SHR ontwikkelt mee aan bioharsen ter verbetering van circulaire eigenschapen van producten.

Woensdag 25 januari jl. vond de kick-off van het CircuZ-project plaats bij Plantics in Arnhem. Tijdens deze bijeenkomst hebben de verschillende partners van dit project elkaar ontmoet, wat leidde tot een interessante, productieve en succesvolle dag.

Het CircuZ-project wordt ondersteund door de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel: het borgen van de beschikbaarheid van biogrondstoffen voor grootschalige productie van prijs-competitieve thermoset bioharsen met een negatieve CO2-voetafdruk.

Toepassingen van biohars

De bioharsen worden toegepast om verschillende circulaire producten te ontwikkelen in samenwerking met de verschillende projectpartners. Denk aan plantenpotten en voedingsverpakkingen (een coating van biohars op geperst gerecycled papier), composiet-producten zoals panelen voor tafels en gevelbekleding, stoelkuipjes van hennepvezel (met biohars als lijm) en bio-schuimen ter vervanging van PUR schuimen. Ook de recycling van de producten is een belangrijk thema.

Hoge verwachtingen

CircuZ is 1 januari 2023 gestart en heeft een looptijd van 3 jaar. In totaal wordt er ruim 3,5 miljoen euro geïnvesteerd. De verwachtingen voor het project zijn hoog. Het belooft veel inzicht te geven in zowel het veilig stellen van voldoende biogrondstoffen voor de bioharsen, als de toepassing in verschillende producten van de partners. Ook over de grootschalige recycling van zowel het hars als de producten zal meer duidelijkheid komen.