Bamboe vloeren problemen

Bamboe vloeren, bamboe parket en bamboe vloerdelen worden vervaardigd door de stengels van de bamboeplant (een gras, geen boom) te verwerken door stroken te zagen en deze te verlijmen. Bamboe vloerbedekking heeft een harde toplaag, die een alternatief vormt voor traditionele houten vloeren, vloerdelen of parket.

Omdat bamboe snel groeit en in plantages geproduceerd wordt, heeft de toepassing van bamboe minder milieu-impact dan de toepassing van hout uit tropische regenwouden en oerbossen. Dat betekent echter niet dat bamboe vloeren automatisch 100% duurzaam en milieuvriendelijk kunnen worden genoemd.

Bamboe vloeren: bewerkt en verlijmd

Dat komt omdat het bamboe dat wordt gebruikt voor bamboe vloeren bewerkingen heeft ondergaan en omdat bamboe vloeren deels bestaan uit lijm. Producenten van bamboe vloeren schakelen met regelmaat SHR in om te adviseren over materiaalkeuze en productinnovatie en verdere verbetering van de duurzaamheid van hun bamboe vloeren. SHR is hét Nederlandse kenniscentrum voor producten die in combinatie met hout, bamboehout, biobased materialen en houthoudende materialen worden toegepast. Dus ook op het gebied van verf, kitten, coatings, lijmen, schroeven, nagels, nieten, rubber profielen enzovoorts voor de bouw, meubelindustrie en (scheeps)­interieurbouw. SHR is gevestigd in Wageningen, beschikt over uitgebreide laboratoriumfaciliteiten en een wetenschappelijke staf. SHR is de de deskundige partij bij uitstek als het om het testen van en adviseren inzake bamboe vloeren gaat.