Glas isolatie

Glas isolatie kent twee componenten: de isolatiewaarde van het toegepaste glas (de daadwerkelijke glas isolatie) en de isolatiewaarde van het toegepaste kozijn. Vóór 1996 kende isolerend glas geen isolatie aanduiding: het ging om gewoon dubbel glas of gewoon HR-glas. HR staat voor Hoog Rendement. Sinds 1996 is isolerend glas verkrijgbaar in de kwaliteiten HR, HR+ en HR++. Glas isolatie met HR++ glas biedt de hoogste glas isolatie waarde. Glas isolatie leidt tot minder energieverbruik en een comfortabeler woon- of werkklimaat, mits de juiste ventileringsvoorzieningen worden getroffen. De meerkosten van glas isolatie verdienen zichzelf relatief snel terug. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van HR++ glas ten opzichte van de kosten van gewoon HR glas in twee jaar terug te verdienen. Glas isolatie spreekt daarom inmiddels vanzelf in de bouw – de vraag is alleen welke glas isolatie en in combinatie met welke andere isolatie toepassingen, waaronder de kozijnen, wordt toegepast.

Glas isolatie en kozijnkeuze

Kozijnen worden hoofdzakelijk vervaardigd uit hout, kunststof en aluminium. Hout heeft van zichzelf de beste isolerende eigenschappen. Omdat de glas isolatie waarden steeds verder oplopen, worden inmiddels echter ook extra geïsoleerde houten kozijnen geproduceerd. De natuurlijke isolatie eigenschappen van het gebruikte hout zijn daarbij verder verbeterd door modificatie en/of de toepassing van extra isolatiemateriaal in de kozijnconstructie. Ook kunststoffen en aluminium kozijnen kunnen van (extra) isolatiematerialen worden voorzien. Het beste rendement bij glas isolatie wordt uiteraard bereikt door bij de keuze voor HR++ glas dit te combineren met optimaal geïsoleerde kozijnen en de juiste ventilatievoorzieningen (o.a. om condensvorming bij glas isolatie te voorkómen).

Glas isolatie en SHR

Fabrikanten, maar ook bouwbedrijven en vastgoedeigenaren en –beheerders, waaronder ondernemingen, overheden en waterschappen, schakelen met regelmaat SHR in voor research, development, testwerk en onderzoek naar optimale glas isolatie toepassingen – veelal in combinatie met kozijnen van hout of een ander materiaal. SHR in Wageningen beschikt over meer dan 20 jaar kennis en ervaring, een geavanceerd testlaboratorium en een deskundige, wetenschappelijke staf. Zo draagt SHR bij aan optimale glas isolatie oplossingen in woning- en utiliteitsbouw. Vragen over glas isolatie of (na)isolatie? Bij SHR in Wageningen vindt u het juiste antwoord.