Problemen Prodema gevelplaten

Prodema is een decoratief plaatmateriaal voor de bouw. In de praktijk ontstaan echter vaak problemen met Prodema gevelplaten. Soms leiden die tot arbitragezaken (Raad van Arbitrage voor de Bouw) of rechtszakenSHR in Wageningen, het test-, onderzoeks- en adviescentrum voor bouwmaterialen met en zonder houtcomponenten, wordt met regelmaat ingeschakeld als externe deskundige bij conflicten rond Prodema gevelplaten.

Vocht, verkleuring en andere problemen Prodema

Architecten pasten Prodema graag toe vanwege de esthetische kwaliteiten van deze gevelplaten. Zowel binnen als buiten. Helaas treedt vaak vochtintreding op bij dit plaatmateriaal. De inwatering is een gevolg van de samenstelling van Prodema gevelplaten: een aantal lagen fenolhars, verrijkt met cellulosevezels en voorzien van een toplaag houtfineer. Bij een onjuiste randafwerking of onjuiste toepassing en verwerking van Prodema platen kunnen, naast vochtintreding, ook andere problemen ontstaan. Onder andere verkleuring, streepvorming en verbladdering.

De Prodema BAQ platen werden geproduceerd tot en met 2001, daarna werd de naam gewijzigd in Prodema BAQ+. Het aanvankelijk toegekende KOMO-certificaat werd ingetrokken in 2005.

Deskundig advies over Prodema en andere gevelplaten

Problemen met Prodema gevelplaten? Conflict met leverancier, aannemer of onderhoudsbedrijf rond Prodema? SHR onderzoekt, adviseert of draagt objectieve informatie aan in een arbitrageprocedure of rechtszaak. SHR verzorgt inspecties op locatie of test in eigen laboratorium. Oók bij problemen met andere gevelplaten, gevelbeplating of gevelelementen, zoals kozijnen. Bovendien adviseert SHR over de juiste materiaalkeuze en juiste toepassingswijze van (Prodema) gevelelementen in de bouw. Objectief advies nodig bij arbitrage in de bouw? Bouwconflict? Neem contact op met SHR.