Fieldlab Meubelindustrie

Een van de partners van SHR, de CBM, branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie, wil een Fieldlab Meubelindustrie opzetten. Het Fieldlab wordt opgezet binnen de kaders van het Smart Industrie programma, een plaats waar onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs samen komen. Eén van de pijlers waar het Fieldlab op staat, is het delen van kennis, om zo de Nederlandse creatieve maakindustrie te helpen zich verder te ontwikkelen. Een andere pijler is het bevorderen van de mogelijkheden die ICT biedt. 3D-printen is zo’n mogelijkheid die heel goed binnen deze kaders past.

SHR heeft reeds een initieel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van 3D-printen voor de meubelmaker en interieurbouwer. Er is onderzoek gedaan naar de sterkte van 3D-geprinte meubel- hoeken. Het blijkt dat geprinte onderdelen qua sterkte de concurrentie met traditioneel gefabriceerde meubelhoeken moeiteloos aankan. Dit is reden genoeg voor SHR om in samenwerking met onder andere de CMB en het RCT (Regionaal Centrum voor Technologie) de Vallei een haalbaarheidsonderzoek te starten. In dit haalbaarheidsonderzoek wordt gekeken naar hoe er met welke bio-based materialen een materiaalsamenstelling met goede eigenschappen voor de meubelmaker en interieurbouwer is te printen. Behalve sterkte wordt ook gekeken naar de afwerkbaarheid en hoe de afwerking presteert op deze materiaalsamenstellingen. Een ander speerpunt binnen het haalbaarheidsonderzoek is, om van solid surface afvalmateriaal een printbaar materiaal te maken. 

De potentie van deze materialen is groot voor de meubelmaker en interieurbouwer. De 3D-printers die nu beschikbaar zijn, zijn over het algemeen van een te klein formaat voor de meubelmaker en interieurbouwer. In het Fieldlab Meubelindustrie moet dan ook worden onderzocht, hoe met bestaande CNC-machines 3D te printen is. De industrie kan dan met een relatief goedkope aanvulling op de bestaande apparatuur een groot printbereik hebben met een nauwkeurigheid waarmee hij gewend is te werken. Het is dan, door goed gebruik te maken van de mogelijkheden van de ICT, relatief eenvoudig om enkele stuks of kleine series te produceren. Zo kunnen we de concurrentie aan met de lagelonenlanden. Door in Nederland te produceren, zal ook de levertijd een concurrentievoordeel geven. Gekoppeld aan de steeds grotere vraag van het personaliseren van ontwerpen en objecten, moet dit grote mogelijkheden bieden voor de creatieve maakindustrie, waar de meubelmaker en de interieurbouwer in opereren. Ontwerpers zullen met de nieuwe fabricagevrijheden ontwerpen kunnen maken die eerder niet realiseerbaar waren.

Bedrijven, en instellingen die participeren in het Fieldlab zijn vanzelfsprekend als eerste op de hoogte van de mogelijkheden en kunnen ook experimenteren in het Fieldlab, zodat ze een voorsprong opbouwen op de concurrentie.

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over het Fieldlab, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit artikel op LinkedIn: