Algengroei en zwamvorming lariks gevelbekleding: spinthout

Probleem

Een VvE te Groningen geeft SHR opdracht om de onafgewerkte lariks gevelbekleding van de woningen ('Lighthouse') te inspecteren en te beoordelen. Naar aanleiding van deels uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan de lariks gevelbekleding is, naast algengroei, ook zwamvorming vastgesteld. De zwamvorming zit verborgen in de constructie onder de houtopbouw of aan de achterzijde van de houten geveldelen. De VvE en de bouwer van de woningen verschillen van mening over de vraag of er zwamschade is, wat de oorzaak van de schade, welke aanpak verstandig is en uiteraard wie voor welke mate aansprakelijk is voor de schade.

Oplossing

SHR stelt na onderzoek vast dat de oorzaak van de zwamproblemen in de lariks gevelbekledingsdelen is, dat er lariks delen aanwezig zijn die aan de achterzijde spinthout bevatten. Dit niet duurzame spinthout wordt gemakkelijk door schimmels aangetast. Doordat de ventilatie achter de geveldelen vóór het herstel slecht was, is de vochtbelasting aan de achterzijde van de delen te groot en heeft bij langdurige vochtbelasting zwamvorming tot gevolg. Doordat de delen spinthout tijdens de herstelwerkzaamheden niet zijn vervangen is de aantasting nog steeds aanwezig en groeit verder op plaatsen waar de vochtbelasting nog steeds hoog is. Ook zijn de bestaande houten regels waarop de gevelbekledingsdelen zijn bevestigd niet als verduurzaamd, onafgewerkt vuren uitgevoerd. Ze zijn niet duurzaam genoeg voor deze open bekleding. Al het regelhout dient daarvoor uitgevoerd te worden als verduurzaamd hout.

Alle lariks gevelbekledingsdelen moeten verwijderd worden evenals al het vuren regelwerk. Slechte delen dienen te worden vervangen door nieuwe delen. De vuren regels aan de buitenzijde van de folie dienen vervangen te worden door verduurzaamd hout. De lariks gevelbekledingsdelen dienen te worden vervangen door nieuwe spintvrij Siberisch lariks geveldelen. De lariks delen kunnen onafgewerkt worden toegepast. Dit betekent dat ze gaan verweren en vergrijzen. Dit vergrijzen is deels tegen te gaan door ze te behandelen met een niet-filmvormend afwerksysteem. Dit afwerksysteem moet rondom worden aangebracht in minimaal 3 lagen. Jaarlijks is een nieuwe afwerklaag noodzakelijk.