Aluminiumkleurige deuren niet goed gespoten?

  • Aluminiumkleurige deuren niet goed gespoten?
    Aluminiumkleurige deuren niet goed gespoten?

Probleem

31 binnendeuren gespoten in de kleur RAL 9007 (aluminium) waren niet glanzend genoeg en het aluminium effect werd teniet gedaan door een ‘wolkerig’ spuitpatroon. Het door opdrachtgever gewenste afwerkniveau werd niet gehaald. Men wilde graag een onafhankelijk advies. SHR werd gevraagd om een beoordeling van het geleverde werk uit te voeren en om een hersteladvies te geven.

Oplossing

Eén deur, die werd overgespoten door een andere applicateur, werd als referentie voor het gewenste afwerkniveau beschouwd. De overige 30 deuren zoals aanvankelijk geleverd, waarvan twee deuren een polijstbehandeling hadden ondergaan, werden visueel beoordeeld op spuitbeeld, kleur en glans.

Daar waar de deuren het typerende wolkerige patroon van donkerdere vlekken in de aluminiumkleurige basislaag vertonen kan dit worden verholpen door de deuren tot in de basislaag te schuren en opnieuw van de basisverf te voorzien. Daarbij moet dan goed worden gelet op het bereiken van de gewenste uniformiteit over het oppervlak.

De transparante hoogglans toplaag moet in alle gevallen worden overgespoten om de vereiste glansgraad te behalen en om daarna te voorkomen dat stofdeeltjes en andere vervuiling het resultaat verstoren dienen de deuren in een schone ruimte op overdruk (inblazen van gefilterde lucht) te worden gedroogd.

Bouwproducten testen en onderzoeken? Neem contact op met SHR.