6 juli 2017
Nieuws

Cursus houtidentificatie studenten UvA

SHR heeft voor de tweede keer haar cursus houtherkenning aan studenten ‘Conserveren en restauratie van meubels en interieur’ van de Universiteit van Amsterdam gegeven. Er waren ook twee buitenlandse conservatoren aangeschoven, één uit Bulgarije en één uit Spanje.

René Klaassen, de houtanatoom van SHR, gaf in twee dagen een overzicht van de belangrijkste microscopische en macroscopische kernmerken om hout op naam te brengen. Daarnaast werden de belangrijkste sleutels en databases besproken.

Iedereen kreeg uiteindelijk een set van circa 40 houtmonsters waarmee geoefend werd. Sommige monsters konden al na een paar uur op basis van duidelijke kenmerken op naam worden gebracht, maar voor andere was meer aandacht nodig. Met de loep moest er gekeken worden naar een aangesneden kops oppervlak. Er moesten handcoupes worden gemaakt en onder de microscoop worden bekeken. De kenmerken van sommige houtsoorten leidden pas tot een identificatie nadat ze vergeleken waren met ’s werelds grootste online houtkenmerkendatabase