22 november 2015
Nieuws

SHR begeleidt aanleg nieuwe wielerbaan Omnisport Apeldoorn

SHR adviseert bij de aanleg van een nieuwe houten vloer voor de wielerbaan in Omnisport Apeldoorn. De nieuwe vloer wordt gelegd met Accoya: high tech hout, gifvrij gemodificeerd door het te acetyleren. Daardoor zal de nieuwe wielerbaan veel minder gevoelig zijn voor krimp en zwel dan de oude vloer. Die was vervaardigd van larix en vertoonde ernstige splintervorming.

SHR deed, in opdracht van de gemeente Apeldoorn, grondig onderzoek naar de oude wielervloer. Die bleek niet te herstellen. SHR adviseerde om Accoya te kiezen voor de nieuwe vloer die geplaatst moet worden. Accoya is radiata pine, een snel groeiende dennensoort behandeld met azijnzuuranhydride. SHR heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van het modificatieproces waarbij Accoya als product is ontwikkeld. De stabiliteit van Accoya is een van de belangrijkste redenen om dit hout te kiezen in verband met de wisselende relatieve luchtvochtigheid van de hal. In de keuze voor Accoya heeft SHR zich ook laten leiden door de staat van een Accoya baan in Noord China die door een eigen inspecteur ter plekke is bekeken.

Zorgvuldig voortraject essentieel

“Houtsoorten voor specifieke doeleinden toepassen vereist altijd een zorgvuldig voortraject,” zegt René Klaassen, projectleider houtsoorten bij SHR. “Het kiezen van de juiste kwaliteit, nauwgezette inspectie vóór verwerking, onder andere op vochtgehalte en natuurlijk de beheersing van het verwerkingsproces in de toepassing zijn kritische succesfactoren.

Baanwielrennen op hout favoriet

Wielerbanen met een houten vloer zijn favoriet. Je vindt ze van Moskou tot Londen en van Noord-China tot en met Apeldoorn. Reden: een goede balans tussen grip en vlakheid en daardoor sneller. Daarnaast verleent een houten vloer wielerbanen authentieke allure.