12 maart 2018
Nieuws

Houtsoorten herkennen bij SHR

Op 1 en 8 maart vond de eerste uit een reeks van diverse houtsoortherkenningscursussen plaats bij SHR. Tijdens deze 2 dagen was er een middag- en avondprogramma, waarbij aan de hand van heel veel blokjes, plankjes en balkjes, 7 presentaties en 7 praktijkopdrachten, de typische verschillen tussen de houtsoorten duidelijk werden gemaakt. Belangrijk hierbij was ook dat de kenmerken zonder hulpmiddelen of alleen met een loepje konden worden waargenomen. Natuurlijk ging het over kleur en gewicht maar ook over geur, smaak, nerf en kruisdraad. Ook belangrijk waren de hele duidelijke anatomische kenmerken die meestal via het kopse vlak zichtbaar waren, maar soms ook op de langsvlakken.

Gedurende de twee dagen zijn er bijna 100 houtsoorten besproken. Uiteindelijk was het de bedoeling dat de deelnemers aan het einde van de cursus zo’n 50 houtsoorten zelfstandig, makkelijk en betrouwbaar konden herkennen. Lag in het begin van de cursus de nadruk op de theorie, aan het einde van de cursus was men praktisch bezig met snijden, ruiken en kijken aan het hout.

Mocht u ook geïnteresseerd zijn in deze cursus, neem dan een kijkje op onze website voor deze of eventuele anders cursussen.