26 maart 2015
Nieuws

Nieuw ontwikkelde bio-based producten op beurs in Londen

Samen met de overige 12Europese projectpartners uit het BioBuild-project, heeft SHR van 3 tot 5 maart, nieuw ontworpen demoproducten van bio-composiet geëxposeerd op de ECOBUILD in Londen. Vier demonstratieproducten zijn ontwikkeld als eindresultaat van eenonderzoeksproject met Europese partners (www. Biobuildproject.eu) naar toepassing van bio-composiet materialen in bouwtoepassingen. Het doel van het project was om te komen tot bio-composiet materialen waardoor de energie-inhoud(embodied energy) in bouwcomponenten sterk wordt verlaagd ten opzichte van de bestaande materialen, zonder toename van de kosten.

Biocomposieten zijn duurzame, laag energetische constructiematerialen die bij uitstek gebruikt kunnen worden om staal, aluminium, steen en beton te vervangen bij nieuwbouw en renovatie.

De vier demonstratiebouwproducten op de ECOBUILD-beurs waren:

  • External wall panel – Een 4 meter hoog selfsupporting verticaal gevelelement (zie foto). Het paneel is een sandwichconstructie met buitenlamellen van bio-polyester hars, versterkt met vlasvezelweefsel. De kern is gevuld met natuurlijk isolatiemateriaal.Het ontwerp van de panelen illustreren de ontwerpvrijheid die mogelijk is bij het werken met deze composieten.
  • External cladding kit – Een exterieur gevelbekledingsysteem zonder dragende functie. Deze panelen zijn gemaakt van natuurlijk polyfurfuryl alcoholhars versterkt met vlasvezels.
  • Internal partition kit – Zelfdragende, verticale structuurelementen voor flexibele binnenwand- systemen, bedoeld om grote ruimten visueel en akoestisch te scheiden. De panelen zijn gemaakt met buitenlamellen van jute-polyfurfuryl alcoholcomposiet en een vulling van geëxpandeerde kurk.
  • Suspended ceiling kit – Deze bestaan uitlamellen die een structureel plafondsysteem vormen waarmee een architectonisch plafondoppervlak en akoestische demping kan worden gecreëerd. Het materiaal is opgebouwd uit bio-polyester met jute weefsel.

Op de beurs was er grote belangstelling voor deze demoproductie, die laten zien dat ook grote dragende bouwproducten met deze nieuwe duurzame materialen te realiseren zijn. De vele belangstellenden waren vooral ook te spreken over de fraaie esthetische aspecten die biomaterialen aan deze bouwproducten toevoegen.

SHR heeft hiermee eens te meer aangetoond te beschikken over een schat aan waardevolle kennis en ervaring welke we inzetten voor praktische ontwikkelingen en toepassing van bio-composieten inde bouw.

Heeft u zelf ideeën waarover u met ons wilt brainstormen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Uw ideeën zetten we graag om in concrete langdurig toepasbare producten.