27 november 2015
Nieuws

Is museumklimaat optimaal voor houten objecten?

Een team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onderzoekt, samen met het Rijksmuseum, of het klimaat in dat museum (en andere musea) optimaal is voor houten objecten. Krimp en zwel als gevolg van temperatuur en luchtvochtigheid kunnen immers de duurzaamheid van, bijvoorbeeld, schilderijen op hout of gedecoreerde kastdeuren, sterk beïnvloeden.

Professor dr. ir. A.J.M. (André) Jorissen is hoogleraar houtconstructies aan de Technische Universiteit Eindhoven (en al jaren als medewerker aan SHR verbonden).

Hij geeft mede leiding aan het onderzoeksteam.

Kostbaar

“Musea investeren veel geld in een zo constant mogelijk binnenklimaat. Het onderhouden daarvan is, in termen van energiegebruik, eveneens kostbaar. Dus loont het de moeite om te onderzoeken of het museumklimaat zoals dat nu vaak onder een streng regime wordt gehandhaafd, ook optimaal is voor houten objecten,” zegt André Jorissen. Dit onderzoek door wetenschappers en promovenda van de TU/e is Climate4Wood gedoopt. Het onderzoek loopt sinds januari 2013 en zal nog zeker zo’n drie jaar duren. “We voeren onderzoekswerk uit in Eindhoven, maar ook in het Rijksmuseum zelf en in het depot van het museum in Lelystad.”

Klimaateisen versoepelen?

Namens Tu/e is ook dr. ir. H.L. (Henk) Schellen nauw bij het onderzoek betrokken. “De bestudeerde objecten zijn bewerkte meubelpanelen en paneelschilderijen. Deze kunstwerken zijn erg gevoelig voor klimaatschommelingen (in temperatuur en luchtvochtigheid) binnen museumcollecties. Als de klimaateisen voor deze gevoelige objecten zonder risico versoepeld kunnen worden, dan geldt dat waarschijnlijk voor de meeste kunstwerken. Daarnaast lopen de slecht geïsoleerde historische gebouwen, waarin de kunst vaak tentoon wordt gesteld, gevaar door de huidige klimaateisen. Er kan door de relatief hoge vochtigheid schimmel ontstaan op de houten kozijnen en wanden. We zijn dus op zoek naar duurzame klimaateisen die zowel voor de kunstwerken als voor de historische gebouwen geschikt zijn.’

Het project Climate4Wood is onderdeel van een breed gedragen internationaal programma van NWO: Science4Arts.

Meer weten over het testen van hout? Klik hier.