Houten kozijn isoleert en is luchtdicht
De eisen met betrekking tot de U-waarde zijn een gevolg van de klimaatdoelstellingen die Nederland vrijwillig heeft geformuleerd voor 2020. Lees verder het artikel in het themanummer van Bouw Totaal.
De eisen met betrekking tot de U-waarde zijn een gevolg van de klimaatdoelstellingen die Nederland vrijwillig heeft geformuleerd voor 2020. Lees verder het artikel in het themanummer van Bouw Totaal.
Wilt u snel, gemakkelijk en betaalbaar uw Explosie-Veiligheids-Document (EVD) laten opstellen? Laat onze deskundige adviseurs u dan helpen met het invullen van uw EVD!
De 65e vergadering van de internationale werkgroep CEN/TC 139/WG 2 ‘Coating systems for wood’ wordt in Nederland georganiseerd door SHR in Wageningen op 11 en 12 maart aanstaande. Hier komen 15 experts uit verschillende Europese landen bijeen om namens de nationale normalisatie-instituten het onderwerp ‘Afwerken van hout voor exterieur toepassingen’ te bespreken.
Op vrijdag 26 januari 2024 wordt in de bioscoopzaal van de Zwarte Doos van de Technische universiteit te Eindhoven (TU/e) in samenwerking met de Vereniging van Houtconstructeurs (VHC) een onderzoeksmiddag georganiseerd met aansluitend de VHC nieuwjaarsreceptie. Wij nodigen u van harte uit voor deze middag. Het bijwonen van deze dag is kosteloos.
Na 22 jaar trouwe dienst begaf onze Xenon-licht snelverweringskast het en was het tijd om het apparaat te vervangen. De snelverweringskast bood een breed scala aan mogelijkheden om de kleurechtheid of buitenduurzaamheid van verschillende materialen in verschillende toepassingen te toetsen. Deze testen worden veel gevraagd en daarom is het belangrijk voor SHR om over deze apparatuur te kunnen beschikken.
Op 16 en 17 november 2023 geeft SHR weer de cursus “luchtdichtheidsmetingen” in het kader van de SKH-BRL 5027-1 “Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO® procescertificaat voor luchtdichtheidsmetingen”.
In het laboratorium van SHR zijn altijd veel deuren te vinden omdat KOMO gecertificeerde deuren jaarlijks gecontroleerd moeten worden op een bepaalde prestatie. Ze moeten blijven voldoen aan de gevraagde prestatie-eisen.
Het SHR-laboratorium is uitgerust om met behulp van microscopie van een stuk hout, de houtsoort en het type en de mate van aantasting te kunnen achterhalen. Daarnaast zijn we in staat om aantasting van hout in het laboratorium te laten ontstaan zodat we de weerstand tegen schimmelaantasting kunnen inschalen. Een kijkje in de keuken van SHR.
Op 3 en 4 juli 2023 geeft SHR weer de cursus “luchtdichtheidsmetingen” in het kader van de SKH-BRL 5027-1 “Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO® procescertificaat voor luchtdichtheidsmetingen”.
Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of sta je aan het begin van je carrière? Ben je op zoek naar een dynamische werkomgeving en heb je affiniteit met de houtsector?
Hout is hygroscopisch. Dat betekent dat het altijd een zekere hoeveelheid water bevat. Hoeveel dat is, hangt af van de omgeving. Maar het kan ook wel eens te veel worden.
In het kader van het MOOI-project Co2fit hebben we met het projectteam een bezoek gebracht aan de afvalscheiding van bouw- en sloopmaterialen van PreZero in Groningen. In het CO2fit project wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van volledig hernieuwbare bouwmaterialen: plaatmateriaal en isolatiemateriaal.
In de week van 13 tot 18 maart 2023 zijn houten heipalen onder woningen vrij gegraven en behandeld met twee verschillende methodes om houtaantasting te stoppen.
Op 8 en 9 maart jl. zijn bij SHR weer de EVD-dagen georganiseerd. Steeds meer bedrijven weten ons te vinden om hen te helpen bij het opstellen van hun Explosie-Veiligheids-Document (EVD). Met diverse succesvolle edities van de EVD-dag zijn ruim 200 bedrijven in de afgelopen jaren al geholpen met het invullen van hun verplichte EVD.
SHR ontwikkelt mee aan bioharsen ter verbetering van circulaire eigenschapen van producten.
Voor het eerste waren er dit jaar ook Young Professionals uitgenodigd om deel te nemen. Zestien jong volwassenen die vanuit hun professie en/of hobby bezig zijn met natuur, bosbeheer, planten of hout.
Het grootste gevaar is kennisgebrek en SHR probeert hier wat aan te doen door kennis te delen. Voor het seizoen 2022-2023 zijn er 4 nieuwe cursussen ontwikkeld en ook de 2 cursussen van vorig seizoen kunnen weer gevolgd worden.
We hebben een divers programma waarin een architect aan het woord komt, een beleidsmaker en drie verschillende houtproducenten. Wat denken zij dat nodig is om de transitie naar meer houtbouw goed te laten verlopen?
Steeds meer bedrijven gaan dan ook bouwen met hout want er is geld mee te verdienen en men denkt dat het een makkelijk te verwerken grondstof is. Wat betreft het laatste is het tegenovergestelde waar. Hout is juist een bouwmateriaal dat alleen lang mee gaat wanneer het onder specifieke voorwaarden wordt toegepast.
De betrokkenheid van de cursisten bij dit onderwerp is groot en we konden steeds stimuleren dat het lesmateriaal en de eigen ervaring steeds weer levendige discussies opleverde.
In anderhalf uur heeft SHR samen met 6 externe experts op een toegankelijke manier inzicht gegeven over wat duurzaam bouwen eigenlijk is, hoe je de duurzaamheid bepaalt, of de methoden hiertoe wel geschikt zijn en of er wel voldoende duurzaam geproduceerd hout is en kan worden toegepast.
Op 21 september jl. is door René Klaassen een voorcollege gegeven over de inhoud van de SHR cursus “Houtsoorten herkennen”. Dit voorcollege werd door vele geïnteresseerden digitaal gevolgd.
Tijdens de demonstraties bij SHR op 19 en 22 oktober jl. is gedemonstreerd hoe een schoolstoel en een bureaustoel gemeten moeten worden volgens de geldende Europese normen. Het gaat hierbij onder andere om zithoogte, zitdiepte en hoogte van de lendesteun.
Vanwege de grote aandacht voor milieu en klimaat zijn er vele initiatieven die hierop inspelen met als doel om de bouwwereld te verduurzamen.
Met de publicatie van de NTA 8800 zijn een aantal eisen en rekenmethoden aangepast. Zo zijn de eisen voor de R-waarde van daken aangescherpt van 6,0 naar 6,3 m2∙K/W. Verder is ook de bouwkwaliteitsfactor uit de berekening verwijderd.
Binnen de LNV-klimaatenvelop “Klimaatslim bos, natuur en hout” heeft SHR binnen het project “Meer houtbouw in Nederland” onderzoek gedaan naar CLT en gelamineerd gevingerlast hout en de milieu-impact van de hele levenscyclus.
SHR verzorgt als kennisinstituut en houtautoriteit regelmatig cursussen. SHR start nu met de cursus ‘Uitgangspunten voor Duurzame Gevelbekleding’.
Elk bedrijf in de houtbranche dat personeel in dienst heeft (of heeft ingehuurd) dient te voldoen aan de Arbowet. De Arbowet verplicht een werkgever binnen de houtbranche om een Explosie-Veiligheids-Document (EVD) op te stellen wanneer er hout wordt bewerkt.
In Houtwereld is een artikel verschenen over de indruk die SHR heeft dat het aantal problemen met hout en houtachtige gevelbekledingen toenemen. Veel problemen zijn terug te voeren op het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud en daarmee ook eenvoudig te voorkomen.
Voor vergroening van de bouw is meer hout nodig. Ook de Nederlandse bossen en bosgebiedjes kunnen hieraan bijdragen met behoud van alle bosfuncties.
Bij het samenstellen van de nieuwe maateisen is hiermee natuurlijk rekening gehouden. De NPR 1813, die geschreven is op het gemiddelde van maten van de Nederlandse beroepsbevolking, die afwijkt van het Europees gemiddelde, moet nog worden aangepast.
Uit een op 1 april 2021 gepubliceerd onderzoek, dat de NVWA heeft uitgevoerd in 2020 naar de veiligheid van kinderbedden voor thuisgebruik, blijkt hoe belangrijk het is een product goed te testen voordat het op de markt komt.
In het vakblad Houtwereld is een artikel verschenen over SHR onderzoek naar de mogelijkheid om hout in kozijnen onafgewerkt toe te passen. Het voordeel van onafgewerkte toepassingen is dat er geen onderhoud nodig is.
In het vakblad Stedenbouw en Architectuur is een artikel verschenen over de balans tussen graag met het milieuvriendelijke hout te willen bouwen en hout alleen daar inzetten waar het mogelijk is.
Houtexpertise loont, dat laten 2000 kozijnen van 10 jaar oud zien. Kozijnen van Nederlands lariks in een slim ontwerp zijn gemonitord en het artikel in het Houtblad geeft een overzicht.
De productie van het polderkozijn in beeld gebracht. Binnen het EFRO project Circulair Kozijn is het polderkozijn ontwikkeld.
Er is een interessant artikel in de Houtwereld over het monitoren van 11 jaar oude damwanden, meerpalen en steigers verschenen.
In de Houtwereld van 22 januari jl. staat een artikel over CLT. De toepassing van CLT in Nederland rukt op. Sowieso is het gebruik van geoptimaliseerd hout de afgelopen decennia toegenomen.
Per 31 oktober 2019 is de nieuwe BRL 0801 “Houten gevelelementen” van kracht. Met het in werking treden van deze nieuwe BRL zijn de eisen die gesteld worden aan o.a. het verwerkingsvoorschrift ook aangepast.
Afgelopen vrijdag kregen we het bericht dat ‘de staatssecretaris heeft ingestemd met het advies van TPAC om STIP te accepteren voor het Rijksinkoopbeleid hout’. Een heuglijke dag!
Zeer zorgwekkende stoffen worden in beginsel niet goedgekeurd onder de Biocidenverordening. Echter, bij de beoordeling en besluitvorming van de dossiers wordt ook naar het maatschappelijk belang van deze stoffen gekeken.
In deze twee dagen wordt u geleerd om zo’n 50 veel voorkomende houtsoorten te kunnen herkennen op basis van opvallende uiterlijke kenmerken, soms aangevuld met anatomische kenmerken waarvoor u alleen een scherp mes en een loepje nodig heeft.
Een grote stap voor STIP en dat vieren we samen door bij alle STIP-gecertificeerde bedrijven een taart te laten bezorgen.
De STIP Tour is een initiatief van duurzame houtverwerkers in Nederland. De bedoeling is een tour door heel Nederland te maken, om basisschoolleerlingen te laten kennismaken met duurzaam bosbeheer en hout. En daarmee met de duurzame, unieke aspecten van hout.
Op 19 en 26 september 2019 vindt van 14-21 uur de cursus bij SHR plaats. In deze twee dagen wordt u geleerd om zo’n 50 veel voorkomende houtsoorten te kunnen herkennen op basis van uiterlijk en opvallende kenmerken, waarbij u verder alleen soms een scherp mes en een loepje nodig heeft.
Op 10 januari vond bij SHR de eerste bijeenkomst plaats van de ‘Taskforce Plaatmateriaal’ van het CBM. Een geanimeerde middag met vertegenwoordigers uit de hele plaatmaterialenketen, van productie tot restverwerking, waarbij veel informatie werd uitgewisseld en ideeën werden gedeeld.
Op 10 oktober jl. werd een speciale inspiratiemiddag rond STIP georganiseerd voor certificaathouders door en bij SHR naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van STIP.
Sprekers en deelnemers uit alle delen van de wereld waren aanwezig bij deze negende editie van het ECWM. Alhoewel het officieel een Europese conferentie is, waren er ook talrijke sprekers en deelnemers uit Zuid- en Noord-Amerika, Azië, Australië en zelfs uit Nieuw-Zeeland aanwezig.
Op 17 en 18 september van dit jaar organiseert SHR de negende editie van de ECWM. Waar houtmodificatie in 2003 bij de eerste editie van deze conferentie nog in de kinderschoenen stond, is modificatie nu bijna gemeen goed geworden.
De gaskraan in Groningen gaat dicht, klimaatdoelen moeten gehaald worden, het BENG-eisen (bijna energie neutraal bouwen) komen eraan, kortom: het beperken van het energieverlies van gebouwen is een ‘hot’ item.
De European Conference on Wood Modificatie (ECWM) wordt dit jaar gehouden op 17 en 18 september in Burgers Zoo in Arnhem. Het congres heeft de ondertitel meegekregen ’wood modification is coming home’, omdat houtmodificatie feitelijk in Nederland is begonnen en we hier de meeste gespecialiseerde bedrijven en oudste praktijkprojecten hebben.
Al velen jaren worden bij SHR kozijnen getest op wind- en waterdichtheid. Sinds kort kunnen deze onderdelen ook onder accreditatie worden uitgevoerd.
Op 1 en 8 maart vond de eerste uit een reeks van diverse houtsoortherkenningscursussen plaats bij SHR. Tijdens deze 2 dagen was er een middag- en avondprogramma, waarbij aan de hand van heel veel blokjes, plankjes en balkjes, 7 presentaties en 7 praktijkopdrachten, de typische verschillen tussen de houtsoorten duidelijk werden gemaakt.
Uit vragen die wij regelmatig krijgen is gebleken dat er in de wereld van stoelkoppelingen onduidelijkheid in de markt is. In het verleden waren de eisen aan stoelkoppelingen regionaal geregeld via verschillende eisen- pakketten van diverse brandweerkorpsen.
Hoewel het boek nauwelijks dikker is dan de vorige druk heeft het wel 100 pagina’s meer aan tekst en fotomateriaal. René Klaassen is de afgelopen jaren binnen SHR druk geweest om het boek te actualiseren.
Op 1 en 8 maart 2018 vindt bij SHR in Wageningen een houtherkenningscursus plaats waarbij de deelnemers geleerd wordt om 50 veel voorkomende houtsoorten te herkennen op basis van uiterlijke kenmerken die met of zonder loepje te zien zijn op geschaafd langshout of scherp aangesneden kopshout.
Bij SHR is recent de nieuwe Resistograph® R650 in gebruik genomen. Dit apparaat meet de weerstand van hout met een dunne boornaald, die met een vaste snelheid in het hout doordringt. Onderweg wordt de boorweerstand geregistreerd en meteen ook weergegeven via printer of beeldscherm.
Op 10 januari heeft Hans de Bie van Be by Beta uit handen van Oscar van Doorn van SHR de SHR Tested Quality kwaliteitsverklaring ontvangen. Be by Beta kan nu dus ook gebruik maken van het SHR Tested Quality keurmerk.
Het gloednieuwe bedrijfskeurmerk STIP maakt een overrompelend debuut. In slechts enkele weken tijd zijn al 15 bedrijven, groot en klein, voor STIP gecertificeerd. STIP is een initiatief van SHR.
Met deze kwaliteitsverklaring onderscheidt Flokk zich door te laten zien dat ze onafhankelijk hun kwaliteit getest hebben bij SHR.
Het programma is enigszins gewijzigd t.o.v. voorgaande jaren. Door het internationale karakter zal de voertaal voor een gedeelte van de onderzoeksdag Engels zijn.
Op de website van SHR is duidelijk te zien op welke punten de kwaliteit van de meubels zijn aangetoond. Het gaat om diverse nationale en internationale normen en praktijkrichtlijnen.
Lutje Potje, leverancier van buitenbedden voor kinderen heeft gekozen voor het voeren van het SHR Tested Quality label op hun buitenbedden. Lutje Potje levert hun buitenbedden op basis van een huurovereenkomst.
Op de website www.warmteweerstand.nl biedt SHR u de mogelijkheid om de Rc-waarde van daken en de U-waarde van kozijnen te berekenen. Sinds vandaag is deze website aangevuld met een rekentool om de U-waarde van stapeldorpeldeuren te berekenen.
Onlangs waren 35 gediplomeerde parketleggers van het gilde bij SHR op bezoek. Ze wilde graag wat meer weten over de actuele zaken die spelen rondom hout wat betreft onderzoek en testen.
Tijdens een presentatie en een rondleiding door het laboratorium hebben de studenten een overzicht gekregen van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van houtbouw en de achterliggende en noodzakelijke testen en innovatie.
Een deel van het antwoord op de vraag van de luisteraar heeft te maken met het grote warmte-isolerend vermogen van de verkoolde laag die bij brand rondom het hout ontstaat en houtconstructies zo juist beschermt.
Weer een nieuw keurmerk? Maar we hadden toch al FSC en PEFC? Toch is de nieuwe certificeringsregeling STIP volgens Oscar van Doorn van testinstituut SHR een aanwinst voor bouwers, timmerlieden en meubel- en interieurbouwers.
Volgens SHR-directeur Oscar van Doorn is STIP om meerdere redenen “een beslissende doorbraak in het gebruiken van duurzaam geproduceerd hout”.
Het aantonen van o.a. de luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting (ook onder accreditatie (zie voor geaccrediteerde onderwerpen scope RvA) kan binnen in het laboratorium van SHR, maar sinds kort ook, voor zeer grote en zware prefab gevelelementen, buiten op het testterrein van SHR.
Dit keer waren er ruim veertig en zij kregen eerst een verhaal te horen van René Klaassen van ongeveer één uur over ontwikkelingen rond hout in de bouw en de betekenis van de (Nederlandse) bosbouw hierbij.
In een editie van het Houtblad wordt het NIOO te Wageningen, een gebouw van circa 6 jaar waarin veel lokaal onafgewerkt hout is toegepast, beschreven.
SHR heeft voor de tweede keer haar cursus houtherkenning aan studenten ‘Conserveren en restauratie van meubels en interieur’ van de Universiteit van Amsterdam gegeven. Er waren ook twee buitenlandse conservatoren aangeschoven, één uit Bulgarije en één uit Spanje.
Op 11 mei vond de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Wageningse Alumni plaats. Dit keer in Het Nieuw Instituut in Rotterdam (museum over architectuur). Thema was duurzaamheid. Twee sprekers, Anne Mollema (Gemeente Rotterdam) en René Klaassen (SHR), gaven hun visie over duurzaamheid.
Hoeveel houtsoorten worden er in Nederland gebruikt en hoe lang al, in het artikel van René Klaassen (Houtwereld maart 2016) wordt de ontwikkeling in houtsoort gebruikt in de afgelopen jaren doorgenomen.
In het blad Renovatie Totaal is het afgelopen jaar een serie van 5 artikelen over houtaantastende insecten van de hand van Jos Creemers verschenen.
In het kader van ons 25 jarige jubileum heeft SHR een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van houtgebruik in de bouw in de afgelopen 25 jaar. In een serie van 6 artikelen die gepubliceerd zijn in de Houtwereld zijn de verschillende werkvelden aan de orde gekomen.
Robin Winkel vertelt in zijn artikel voor de Houtwereld (april 2016) wat de ontwikkelingen zijn die de meubelindustrie in Nederland de afgelopen jaren heeft door gemaakt.
Hout gaat langer mee in constructies als algemeen wordt aangenomen. In het artikel ‘Bijzondere boerenschuur’, Houtwereld (april 2016), laat René Klaassen zien dat ondanks weinig onderhoud de levensduur zeer lang kan zijn.
In zijn artikel (Houtwereld mei 2016) laat Jos Creemers zien dat in de afgelopen 25 jaar er veel gebeurd is op het gebied van houtaantasting. Niet de houtaantasters, maar de detectie- en bestrijdingsmethoden zijn veranderd.
Op 17 januari 2017 vond bij SHR een brainstormsessie plaats om innovaties te ontwikkelen om de levensduur van houten damwanden te verlengen.
Stoelverhogers hebben sinds kort een eigen Europese norm, NEN-EN 16120+A2: Artikelen voor zuigelingen en peuters –Stoelverhoger. De hoge kinderstoel heeft al jaren een norm om de veiligheid te toetsen.
SHR (Bôke Tjeerdsma en Marina van der Zee) geven een overzicht van de ontwikkelingen in de afgelopen 25 jaar op het gebied van houtverduurzaming en houtmodificatie in de Houtwereld van juni.
Ben jij de allround laboratoriummedewerker waar wij naar op zoek zijn?
Een overzichtsartikel over de ontwikkelingen binnen het construeren met hout is in mei geplaatst in de Houtwereld. Het artikel is geschreven door André Jorissen.
December 2016 heeft SHR de laboratoriumtesten afgerond volgens de nieuwe KOMO® BOORDELINGSRICHTLIJN VOOR HET KOMO® ATTEST-MET-PRODUCTCERTIFICAAT VOOR VULMIDDELEN VOOR HOUT (BRL Vulmiddelen).
De nieuwe opzet geeft de NPR ook minder het karakter van een norm als de vorige versie. Er worden nieuwe werkplektypen en meubeltypen beschreven die nog niet goed in normen zijn gevat. Ook staat er een keuzematrix in deze praktijkrichtlijn die een waardevol hulpmiddel kan zijn bij het maken van de juiste keuzes.
Op 25 en 26 oktober 2016 werd het 10e Internationale Houtcoatings Congres gehouden in Amsterdam, georganiseerd door PRA.
In de media zien we de laatste tijd schrikbarende berichten verschijnen over onveilige traphekjes.
Binnen de normcommissie (NEN 5087) van NEN is duidelijkheid gegeven over de hoogte tot waar inbraakwerende ramen, deuren of kozijnen moeten worden toegepast.
In het juni nummer van de Timmerfabrikant geeft SHR (René Klaassen) aan waarom het goed is om houten kozijnen te gebruiken binnen de kaders van duurzaam bouwen.
Koninklijke Ahrend heeft besloten om het SHR tested Quality label te gaan voeren. Er is inmiddels begonnen met 15 geteste modellen (kantoor)stoelen te labelen. Zeer binnenkort zal Ahrend meer modellen labelen.
“Ik stond er niet bij stil dat SHR op een zo breed terrein actief is.” Dat is een veel gehoorde reactie tijdens het even feestelijke als informatieve SHR 25 jaar-jubileumevent, dat wij organiseerden op 9 september 2016.
In het juni nummer van de Timmerfabrikant geeft SHR (René Klaassen) aan waarom het goed is om houten kozijnen te gebruiken binnen de kaders van duurzaam bouwen.
Vrijdag 13 mei bracht D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold een informeel bezoek aan SHR. Hij feliciteerde ons met het 25-jarig bestaan, dat we dit jaar vieren op 9 september a.s.
SHR heeft onlangs een tweede testopstelling voor bureaustoelen en stoelen voor niet-huishoudelijk gebruik in dienst gesteld.
In Bouwbesluit 2012 artikel 7.13 (opstelling zitplaatsen en verdere inrichting) staan veiligheidseisen, die er voor moeten zorgen dat ruimtes waarin geschakelde zitplaatsen zijn opgesteld, het meubilair bij calamiteiten de veiligheid van de gebruikers niet belemmert.
Gebouwen en woningen dienen steeds beter luchtdicht te zijn. SHR heeft de mogelijkheid om de luchtdichtheid op verschillende wijzen te meten en te beoordelen.
Gifvrij gemodificeerd high tech hout, zoals Accoya, heeft de toekomst. Niet alleen voor gevelelementen en gevelbetimmeringen, maar ook voor dragende constructies.
Op vrijdag 9 september a.s. viert SHR haar 25-jarig bestaan. En dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. In en rond Het Cambium in Wageningen, het gebouw waarin SHR is gevestigd, organiseren we een inhoudelijk én feestelijk event voor de hele branche.
Vol enthousiasme gaven zij uitleg aan elkaar en aan de belangstellenden. Aansluitend kregen de leden een rondleiding door het laboratorium van SHR waar ze een inkijk kregen in recente ontwikkelingen op houttechnologisch gebied, de veelzijdigheid van houtsoorten en hun eigenschappen en de mogelijkheden die er zijn om duurzaam en verantwoord bouwen met hout te waarborgen.
Tijdens de cursus hebben de deelnemers hun kennis verdiept over hout en houtdetailleringen en werd ingegaan op de samenstelling van houtcoatings en lijmen.
SHR is een van de partijen die mede de inhoud van de NPR 9998 heeft verzorgd in opdracht van de NEN.
Met ruim 100 aanwezige onderzoekers, constructeurs, verwerkers en andere professionals uit de bouw- en meubelsector was de studiemiddag “Construeren met Hout 2016” zeer druk bezocht.
De huidige NEN 5095, versie 2012 verwijst naar de EN 1627-1630 voor weerstandsklasse 3. De grote verandering t.o.v. d e vorige versie is, dat er met een veel grotere koevoet getest moet worden.
De researchmiddag is bedoeld voor professionals in de houtbranche: onderzoekers, constructeurs, verwerkers en bouw- en meubelsector.
Speciaal voor afwerk- en onderhoudsbedrijven, maar ook voor timmerfabrikanten en aannemers, presenteert SHR Academy een nieuwe, 2-daagse cursus rond niet-maatvast hout.
Een dynamisch geheel van glas, beton, roestvrij staal en natuursteen. Een functioneel ontmoetingspunt dat reizigers en vervoersopties naadloos verbindt: de nieuwe OV Terminal van station Arnhem.
Een team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onderzoekt, samen met het Rijksmuseum, of het klimaat in dat museum (en andere musea) optimaal is voor houten objecten.
SHR ondersteunt het groeiringonderzoek op 4000 jaar oude resten van bomen, afkomstig van het eiland Mauritius. Dat onderzoek vindt plaats in het kader van het Dodo Research Programme van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.
SHR in Wageningen heeft een idee om houten heipalen, die ‘onder water’ zijn aangetast, te conserveren. Als deze methodiek in de praktijk op grote schaal toepasbaar is, kunnen enorme bedragen worden bespaard op funderingsherstel.
Op vrijdagmiddag 22 januari 2016 is het weer tijd voor de jaarlijkse onderzoekmiddag ‘Construeren met hout’ met aandacht voor: aardbevingen, houtconstructies, bamboe en panelen (schilderijen, kastdeuren).
SHR adviseert bij de aanleg van een nieuwe houten vloer voor de wielerbaan in Omnisport Apeldoorn. De nieuwe vloer wordt gelegd met Accoya: high tech hout, gifvrij gemodificeerd door het te acetyleren.
Vanuit het bosperspectief gaf Jan den Ouden (WUR) aan dat eikenbossen niet kunnen bestaan zonder aanhoudende menselijke inbreng.
Omdat de wielerbaan in Apeldoorn in 2015 gesloten is voor het baanwielrennen in verband met problemen met de houten vloer, stelt menigeen de vraag of hout wel zo’n geschikt materiaal is voor wielerbanen, maar ook voor sportvloeren in het algemeen.
Eikenhout als bouwmateriaal is niet overgewaardeerd. Maar soms wél onderschat. Dat laatste in termen van kennis van specifieke eigenschappen, soorten, kwaliteiten en samenhangende toepassingsmogelijkheden.
Hoewel eikeneen rijke historie heeft in bouwtoepassingen, blijkt dat geen garantie te zijn voor een duurzame toepassing in de huidige tijd. De vragen die tijdens deze SHR studiemiddag beantwoord worden zijn waarom eiken in het verleden zoveel is toegepast en wat de waarde van de houtsoort eiken is in de huidige bouw.
Huizen gebouwd van hout zijn de oplossing voor het door aardbevingen geteisterde Noord-Groningen. Want houten woningen kunnen beter meedeinen met aardschokken.
Bij houtskeletbouw, mits goed ontworpen, kunnen krachten die bij aardbevingen ontstaan in de constructie, eenvoudig worden “afgedragen” en dus veel versnellingsenergie opnemen. Dit voorkomt scheurvorming en mogelijke instorting
In de houten verbindingen, van kozijnhoeken tot monumentale spanten, krijgen we regelmatig vragen over de toegepaste constructies/open verbindingen of vormen van aantasting.
Een van de partners van SHR, de CBM, branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie, wil een Fieldlab Meubelindustrie opzetten. Het Fieldlab wordt opgezet binnen de kaders van het Smart Industrie programma, een plaats waar onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs samen komen.
Onderzoek naar houten paalfunderingen heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. SHR is vanaf 1995 actief betrokken geweest om, samen met de funderingsinspectiebureaus, een goede onderzoeksmethodiek te ontwikkelen.
NAM en andere deskundigen zien dit houtskeletbouwvoorstel als oplossing voor aardbevingsbestendig bouwen in de gaswinnings- en risicogebieden in Groningen.
Samen met de overige 12 Europese projectpartners uit het BioBuild-project, heeft SHR van 3 tot 5 maart, nieuw ontworpen demoproducten van bio-composiet geëxposeerd op de ECOBUILD in Londen.
SHR heeft samen met twaalf Europese partners de innovatieprijs in de categorie “Construction” gewonnen. De prijs werd 10 maart jl. uitgereikt op het prestigieuze ‘JEC composieten show & conferenties’ in Parijs. JEC Europe is ’s werelds grootste event op het gebied van composieten.
Houtskeletbouw in plaats van zware bouwwerken, bijvoorbeeld uit metselwerk, is een goede oplossing voor het aardbevingsgebied in Groningen. Dat blijkt uit aanbevelingen in ontwerp Nationale Praktijk Richtlijn 9998 (NPR 9998), die onlangs is gepubliceerd door NEN.
De Raad van Accreditatie (zie voor geaccrediteerde onderwerpen scope RvA), de Nederlandse nationale accreditatie-instantie, maakte dat onlangs bekend.
Het afgelopen jaar is er via diverse projecten bij SHR onderzoek gedaan aan eiken. Omdat de aandacht voor de houtsoort inmiddels uitstijgt boven het restauratiewerk, heeft SHR besloten om in 2015 een studiedag aan deze houtsoort te wijden.
Het was al weer de derde versie die gegeven werd door Joop Jansen (technisch adviseur Architectenbureau Delfgou) en René Klaassen (SHR). In samenwerking met het NRC (Nationaal Restauratie Centrum) wordt deze activiteit uitgevoerd.
SHR heeft in de ateliers van het Rijksmuseum in Amsterdam eencursus houtsoorten herkenning gegeven voor studenten Conservering en restauratie van cultureel erfgoed (meubels en historische binnenruimtes).
De 11de editie van het houtvademecum is in voorbereiding onder het nieuwe hoofdredacteurschap van René Klaassen van SHR. Bij elke druk wordt het boek steeds uitgebreid of aangevuld.
Kon dit voorjaar gemeld worden dat de beoordelingsgrondslag (BGS) voor bamboe halffabricaten gereed was, nu is ook de beoordelingsrichtlijn (BRL 1708) een feit.
Thermisch gemodificeerd en op andere wijze gemodificeerd hout is al lange tijd op de markt en wordt veelvuldig toegepast in met name gevelbekleding maar ook in de grond-weg- en waterbouw, als geluidsschermen en tuinhout.
Jaren lang is de houten paalfundering genegeerd bij het in kaart brengen van de staat van een woning. Dit heeft tot grote financiële problemen geleid bij eigenaren.
In 2005 vond SHR het nodig om betrokkenen bij de houtenpaalfunderingsproblematiek eens bij elkaar te brengen om over oplossingen en inspectietechnieken te praten. We noemden die dag toen Nationale Houten Heipalendag.
Vorige week is, volledig onverwacht, in zijn slaap onze oud directeur Rients Wigboldus overleden. Gedreven, geïnspireerd en deskundig was Rients als directeur.
Met ingang van januari 2015 is SHR als erkend leerbedrijf weer opgenomen in de SH&M Bedrijvengids.
Oscar van Doorn blikt terug op 2014: het was een succesvol jaar op veel verschillende gebieden, die de industrie kansen biedt.
De houten heipalen in het Schilderskwartier in Woerden die al jaren droogstaan, vertonen gek genoeg geen schade. Dat komt doordat de bodem plaatselijk bijna geen zuurstof bevat, constateren Fugro en SHR.
Het Europese BioBuild-project loopt al enige tijd. SHR is als kennisinstituut partner in dit project.
De laatste stand van zaken m.b.t. het modificeren van hout wordt in Houtwereld 23 uit de doeken gedaan. SHR, in de persoon van Bôke Tjeerdsma, heeft een bijdrage aan dit thema geleverd.
Twaalf jaar geleden nam SHR haar intrek in het Cambium in Wageningen. Een gebouw waar veel hout in verwerkt is.
SHR heeft zich als participant aangesloten bij kiEMT (kennis en innovatie in Energie- en Milieutechnologie). Dit is een netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in Oost-Nederland.
Op 17 en 18 oktober vond in het Bonnefantenmuseum te Maastricht het ‘Wood Science and Technology’ congres plaats, dat werd georganiseerd door de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). SRAL is gespecialiseerd in conservering en onderzoek aan schilderijen, sculpturen en historische interieurs.
Omdat er bij fabrikanten de behoefte bestaat duidelijker naar de markt te kunnen communiceren dat ze geteste kwaliteit leveren, is het SHR Tested Quality Keurmerk in het leven geroepen.
In de cursus ‘Bosproducten’ van de WUR-opleiding ‘Bosecologieen Bosmanagement’, is elk jaar een excursie naar SHR opgenomen.
De stroom gegadigden voor de afstudeerrichting houtconstructies aan de TU/e groeit. Zodanig zelfs, dat de betrokken hoogleraar aan een deel van de studenten nee moet verkopen.
YouCon, een club van jonge constructief ontwerpers, komt donderdagavond 25 september a.s. bij SHR in Wageningen bij elkaar rond het thema Houtconstructies. Het thema houtconstructies wordt door verschillende inleiders belicht, waaronder André Jorissen van SHR, tevens Hoogleraar Houtconstructies aan de Technische Universiteit te Eindhoven.
SHR biedt jaarlijks aan diverse studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen binnen de houtonderzoekswereld.
SHR is officieel geaccrediteerd als testinstituut voor meubels (zie voor geaccrediteerde onderwerpen scope RvA). De Raad van Accreditatie, de Nederlandse nationale accreditatie-instantie, maakte dat onlangs bekend.
In het kader van kennisopbouw in zake de funderingsproblematiek heeft Li Yang, student European Forestry binnen het Erasmus Mundus Program bij SHR stage gelope
Voor plannenmakers, beheerders en ingenieursbureaus organiseert SHR voor de derde keer een praktijkcursus, die dit jaar in samenwerking met de gemeente Zaandam plaatsvindt.
Bamboe wint sterk aan populariteit en er is dan ook een groot scala aan producten beschikbaar. Verschillende vormen, maar ook verschillende kwaliteiten. Hoe vind je de weg in de veelheid aan mogelijkheden die er zijn.
SHR heeft op 12 maart de SHR-kwaliteitsverklaring uitgereikt aan ICOAN BV voor hun ICOAN texture poedercoating.
Op woensdag 19 maart is bij SHR in Wageningen onder grote belangstelling een symposium over de ontwikkeling van bio-composiet materialen voor (structurele) bouwmaterialen en bouwproducten gehouden.
Binnenstedelijke kademuren zijn vaak oude constructies die op houten palen gefundeerd zijn.
Op woensdag 19 maart vindt er bij SHR in Wageningen een mini symposium plaats over ontwikkeling van bio-composiet materialen voor (structurele) bouwmaterialen en bouwproducten.
Op vrijdagmiddag 17 januari 2014 organiseren de TU Eindhoven, SHR, SKH en de Vereniging voor Houtconstructeurs (VHC) in Eindhoven een inspirerende onderzoeksmiddag.
Ook in 2014 zal er weer een Houten heipalendag georganiseerd worden en wel op donderdag 16 januari 2014. De dag zal plaatsvinden in het Teylers Museum in Haarlem.
Er is een nieuwe versie van BRL 1705: Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO certificaat voor Triplex. Techniekgebied: E3 Houtachtige plaatmaterialen.
SHR verzorgt samen met SKH en Ingenieursbureau Evan Buytendijk een lezing op de Vakbeurs Interieurbouw en Hout en kunststof in Hardenberg met als titel ‘Duurzaam Bouwen dat doe je met hout’.
SHR heeft een stand (808J) op de Restauratiebeurs 2013 welke in de Brabanthallen in Den Bosch gehouden wordt.
Op 25 april a.s. levert SHR met een lezing van Niels Lutke Schipholt een bijdrage aan de Coatings Innovatie Dag 2013.
Wij zijn er van overtuigd dat als wij vanaf het begin van een project, of dit nu nieuwbouw of renovatie betreft, een positieve bijdrage kunnen leveren waardoor faalkosten voorkomen of beperkt kunnen worden.
Op 14 – 16 april 2011 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de tweejaarlijkse Restauratiebeurs 2011 plaats. Ook dit jaar staat SHR met een stand (211K) op het kennisplein en organiseren we weer een houtsymposium.
Tijdens de cursus komt ook de praktijk ruimschoots aan bod. Hoe kunnen lijmen het beste worden toegepast en wat gebeurt er als dit niet op de juiste manier gebeurt?
Met de stijgende interesse in het gebruik van hernieuwbare en duurzaam geproduceerde grondstoffen, CO2 neutraal – energievriendelijk – onderhoudsvriendelijk bouwen is er ook gedegen kennis nodig bij het toepassen van hout.
Voor 2011 staat de praktijkcursus over toepassing van houten funderingen in de GWW-sector voor november gepland. Steden met houten paalfunderingen en een grote hoeveelheid aan hout in het water worden opgeroepen om in 2011 zich als gaststad voor de praktijkcursus aan te melden.
Onder voorzitterschap van SHR is de 1ste F3O-richtlijn opgesteld voor het objectief beoordelen van de staat van houten paalfunderingen onder panden. Voor het correct toepassen van de richtlijn wordt op 19 en 26 mei 2011 een cursus gegeven.
Sinds 2008 voert SHR onderzoek uit om het inzicht in het verloop van aantasting over de paallengte verder te onderbouwen In 2011 zal de service om gratis in aanvulling op de paalkop, houtonderzoek aan de paalpunt worden doorgezet.
Binnen de Cost Action IE 0601 komen Europese wetenschappers bijeen om kennis uit te wisselen. Op www.woodculther.com zijn de resultaten hiervan te zien.
Op 14 – 16 april 2011 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de tweejaarlijkse Restauratiebeurs plaats. Ook dit jaar staat SHR weer met een stand op het kennisplein en ook dit jaar organiseert SHR weer een houtsymposium.
SHR is medeorganisator en spreker op de 6de Nationale Houten Heipalendag op 18 januari 2011. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.
SHR vraagbaak op het gebied van hout. Bouw en aanbesteding, nr. 12, september 2008
SHR ondersteunt bij de uitvoering van de EU-Houtverordening die 3 maart jl. van kracht is geworden.