29 november 2015
Nieuws

OV-Terminal Arnhem met prachtige plafonds De ontdekking van de hemel. Hij is van hout!

Een dynamisch geheel van glas, beton, roestvrij staal en natuursteen. Een functioneel ontmoetingspunt dat reizigers en vervoersopties naadloos verbindt: de nieuwe OV Terminal van station Arnhem. Op 19 november 2015 ging hij officieel open. En tegelijk was er die ontdekking: de hemel is van hout. Althans, in Arnhem. Door toepassing van houten plafonds heeft de OV-terminal een warm accent, een aangename sfeer én brandklasse B. Mede dankzij SHR.

In de perrontunnel was al eerder sprake van een houten plafond. Dat hout was brandvertragend behandeld. Bij een brandtest in de constructie werd de vereiste brandklasse B bij lange na niet gehaald. Het oude plafond werd verwijderd en SHR werd ingeschakeld als onafhankelijke deskundige: leverancier en opdrachtgever kruisten vervolgens de degens over de vraag of het geleverde hout wel de gevraagde specificaties had.

Brandklasse B bereikt onder regie van SHR

SHR startte hierop een onderzoek naar de vraag welke combinatie van houtsoorten, afmetingen en behandelingen kunnen leiden tot een plafond met brandklasse B. En welke retentie (de mate van behandeling) daarvoor nodig is. Uit de verschillende mogelijkheden is daaruit door de opdrachtgever een keuze gemaakt.

Toen de specificaties van de houtsoort, afmetingen en behandeling duidelijk waren, moest er niet alleen hout worden behandeld voor de perrontunnel, maar ook voor de terminal en de passerelle. Om te garanderen dat de behandeling van al het hout voor de plafonds voldeed aan de specificaties om tot de gewenste brandklasse te leiden is SHR gevraagd deze behandelingen te monitoren. Er is daarvoor een bezoek gebracht aan de installatie en van iedere charge zijn de gegevens getoetst aan de waarden die bij de testcharges zijn vastgelegd.

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in houten plafonds in de Arnhemse OV-terminal die voldoen aan de specificaties van brandklasse B.