SHR cursus houtsoorten herkennen, nog enkele plaatsen vrij!
Op 1 en 8 maart 2018 vindt bij SHR in Wageningen een houtherkenningscursus plaats waarbij de deelnemers geleerd wordt om 50 veel voorkomende houtsoorten te herkennen op basis van uiterlijke kenmerken die met of zonder loepje te zien zijn op geschaafd langshout of scherp aangesneden kopshout. De meest voorkomende naaldhoutsoorten (6 stuks), gematigde loofhoutsoorten (14 stuks) en zo’n 30 veel gebruikte tropische loofhoutsoorten worden behandeld.
De cursus begint om 14.00 uur en loopt door tot 21.00 uur. Er wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd en aan het begin van de cursus ontvangt iedere deelnemer het nieuwe houtvademecum (zie ook www.houtvademecum.com; winkelprijs €139,95). De cursus wordt gegeven door René Klaassen (hoofdredacteur van het houtvademecum).
De 2-daagse cursus kost € 650,= excl. BTW, dit bedrag is inclusief de maaltijden en het houtvademecum.
Als inleiding leren de deelnemers hoe de structuur van hout er uitziet en welke variaties in structuur, kleur en geur voorkomen. Ook wordt de verwantschap tussen de verschillende houtsoorten uitgelegd. Aan de hand van verschillende monsters oefenen de deelnemers om de verschillende kenmerken ook daadwerkelijk in het hout te kunnen zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een schepmes en een loepje.
Hierna wordt de deelnemers geleerd om in stapjes tot een houtsoortenherkenning te komen. Op basis van een indeling in naaldhout of loofhout, in tropisch of niet tropisch hout en specifieke opvallende zaken (gewicht, geur, kleur, textuur of tekening) worden de mogelijk houtsoorten voor een monster al behoorlijk beperkt. Sommige houtsoorten zijn zo uniek dat ze op basis van deze eerste indeling al herkend worden. Bij houtsoorten met een minder unieke structuur wordt verder gekeken naar kenmerken die alleen met een loepje te zien zijn. Alle houtsoorten worden op deze manier besproken en ook wordt op kenmerkende eigenschappen ingegaan. Met de aangeboden informatie in de cursus zijn de meeste houtsoorten binnen enkele minuten te herkennen. Van belang is dan wel dat de deelnemers ook na de cursus blijven oefenen zodat hun soortenkennis actueel blijft en ze een vaardigheid ontwikkelen in het kijken naar hout met of zonder loepje.
De meeste van de volgende houtsoorten worden behandeld: Naaldhout: grenen, vuren, dennen, lariks, douglas, oregon pine. Gematigd loofhout: berken, beuken, eiken (rood, wit), elzen, esdoorn, essen, haagbeuken, iepen, kastanje, kersen, noten, plataan, robinia. Tropisch loofhout: afrormosia, afzelia, andira (rode kabbes), bacuri, bangkirai, basralocus, bilinga, bruinhart, curupixia, demerara groenhart, faveira amargosa (gele kabbes), guariuba, guatambu, ipé, iroko, jatoba, keruing, mahonie, makoré, massaranduba, meranti, merbau, moabi, mutenye, padoek, panga panga, purperhart, sapeli, sipo, sucupira preta (zwarte kabbes), tatajuba, teak en wengé.
Aanmelden kan via info@shr.nl